Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
147 Vragen van de heer T.W. Schipper
(ingekomen 28 november 2010 en antwoorden verzonden door het college op 3 december 2010)

Op 17 november 2010 vernietigde de Raad van State de collegebesluiten (kenmerk BV20906320), inzake de plaatsing van noodlokalen op het terrein van de Maliebaanschool. Uit de motivering van de Raad van State blijkt dat de gemeente onvoldoende heeft aangetoond dat de twee noodlokalen voorzien in een tijdelijke behoefte als bedoeld in artikel 3.22 van de Wro. Hiermee staan de noodlokalen er nu illegaal.

Op een recent op de Homeruslaan gehouden informatieavond bleek dat de verbouwing van het gebouw van het Stedelijk Gymnasium op zijn vroegst zomer 2011 begint. De Maliebaanschool kampt dus zeker tot en met het einde van het lopende schooljaar en waarschijnlijk ook nog (een deel van) het schooljaar 2011-2012 met ruimtegebrek op de huidige lokatie. De omwonenden van de Maliebaanschool waren overigens tot verbazing van de SP niet uitgenodigd voor deze bijeenkomst.

Noch de school, noch de leerlingen en hun ouders, noch de omwonenden zijn gebaat bij voortdurend juridisch getouwtrek over de huisvestingsproblemen. Er is de SP veel aan gelegen om over de nu ontstane situatie op zeer korte termijn naar alle kanten duidelijkheid te krijgen. Vandaar de volgende vragen, met het verzoek deze zo spoedig mogelijk te beantwoorden:


1. Wat is de status van de verbouwing van het gebouw Homeruslaan en de verhuizing van de Maliebaanschool daarheen; welke procedures moeten daarvoor nog worden doorlopen (inclusief aanbesteding) en welke mogelijkheden voor beroep en bezwaar staan daarin open? Antwoord: Het Utrechts Stedelijk Gymnasium verhuist eind december 2010 van de Homeruslaan naar hun nieuwe schoolgebouw aan de Ina Boudier Bakkerlaan. Het schoolgebouw aan de Homeruslaan moet geschikt worden gemaakt voor het onderwijsconcept van de Maliebaanschool. Hiertoe moet het gebouw (inpandig ingrijpend) worden gerenoveerd. Op basis van het door de school en de kinderopvang organisatie opgestelde Programma Van Eisen is een architect geselecteerd. Deze heeft nu een Voorlopig Ontwerp in concept afgegeven. Dit wordt vervolgd door de fase Definitief Ontwerp en de aanbestedingsprocedure. Er is een omgevingsvergunning (WABO) nodig voor de onderdelen bouwen, sloop, monumenten en gebruik. Hierop zijn de reguliere beroep- en bezwarenmogelijkheden van toepassing. Deze wordt op basis van het Definitief Ontwerp naar verwachting in februari aangevraagd.


2. Wanneer kan de Maliebaanschool op zijn vroegst aan de Homeruslaan zijn gehuisvest? Antwoord: De Maliebaanschool verhuist in fases naar de Homeruslaan. We verwachten dat eind januari 2011 met een aantal groepen naar de Homeruslaan kan worden verhuisd. Hiertoe worden 4 lokalen (tijdelijk) geschikt gemaakt.

Voor verhuizing van de gehele Maliebaanschool geldt dat de planning is dat de noodzakelijke vergunningen rond de zomer van 2011 kunnen worden verleend. Naar verwachting zal de uitvoering een periode van 9 - 12 maanden in beslag nemen. Aan het eind van de renovatieperiode worden de tijdelijk ingerichte lokalen voor de eerste groepen die zijn ingehuisd alsnog conform het PVE van de renovatie uitgevoerd. Op zijn vroegst is de gehele verhuizing van de Maliebaanschool naar de Homeruslaan in de zomer 2012 afgerond.


3. Klopt het dat - vooruitlopend op de definitieve verhuizing naar de Homeruslaan - er in een eerder stadium al klassen van de Maliebaanschool in het gebouw Homeruslaan worden gehuisvest, zoals vermeld op de website van de school? Antwoord: Ja, zie vraag 2.


4. Zo ja, hoeveel klassen en wanneer? Voldoet dit aantal in de ruimtebehoefte voor dit en komend schooljaar? Zijn de noodlokalen dan overbodig? Welke aanpassingen in het gebouw Homeruslaanzijn zijn daarvoor noodzakelijk en zijn deze werkzaamheden vergunnings- en aanbestedingsplichtig? Antwoord: Per eind januari 2011 zijn er 4 lokalen op de Homeruslaan beschikbaar voor de Maliebaanschool. Dit is voldoende voor het schooljaar 2010-2011. Volgens de prognose groeit de school in 2013 naar 16 groepen. Door tussentijdse instroom en snellere groei dan in de meest actuele prognose is voorzien, rekent het schoolbestuur op een eerder bereiken van de omvang van 16 groepen. Voor een spoedige ontmanteling van de noodlokalen is het wel noodzakelijk dat er op de Maliebaan ook nog les wordt gegeven in het speellokaal en dat de school nog enige tijd gebruik maakt van een lokaal bij de katholieke Montessorischool. Zo nodig worden op de Homeruslaan meer lokalen tijdelijk geschikt gemaakt, hoewel dat de planning en uitvoering van de noodzakelijke renovatiewerkzaamheden zal bemoeilijken.. Het schoolgebouw aan de Maliebaan heeft 9 groepslokalen. Verder wordt nog gebruik gemaakt van een lokaal aan het Schoolplein bij de katholieke montessorischool. Naast de huidige 2 noodlokalen zijn ook nog 2 lesgroepen ondergebracht in het speellokaal. Voor het in gebruik nemen van 4 lokalen in een tijdelijke situatie op de Homeruslaan, worden enkele techniek lokalen versneld qua interieur ontmanteld en zal het sanitair worden aangepast. Hiertoe is geen vergunning benodigd. De werkzaamheden worden opgedragen met in achtneming van de normale regels van het utrechtse aanbestedingsbeleid. De gemeente en het schoolbestuur werken aan een logistiek verhuisplan waarbij de tijdelijke lokalen aan de Maliebaanschool zo spoedig mogelijk ontruimd kunnen worden.


5. Zijn er voor de Maliebaanschool andere alternatieven voorhanden voor de nu illegale noodlokalen? Zo ja, welke en per wanneer? Antwoord: Het schoolbestuur is door ons eerder, en ook tijdens de rechtsgedingen, verwezen naar leegstand in een bestaand schoolgebouw aan de Notenbomenlaan. Dit is nog steeds beschikbaar en heeft voldoende capaciteit. Er bestaat tegen deze mogelijkheid grote weerstand van ouders en schoolbestuur. Verder is het mogelijk om nog extra tijdelijke lokalen in te richten op de Homeruslaan. Deze oplossing is niet ideaal, het belemmert de voortgang in het werk aan de Homeruslaan.


6. Hoe gaat het college om met de uitspraak van de Raad van State? Gaat het college handhavend optreden tegen de huidige illegale situatie op het terrein van de Maliebaanschool? Zo ja, welke maatregelen gaat het college nemen? Zo nee, waarom niet? Antwoord: Het college heeft besloten tot handhaving op grond waarvan de noodlokalen per uiterlijk 1 augustus 2011 moeten zijn verwijderd. Aan het weigeringsbesluit wordt een dwangsombesluit per 1 augustus 2011 verbonden.


7. Waarom zijn de omwonenden van de Maliebaanschool niet actief geinformeerd over de op 23 november 2010 gehouden informatieavond? Antwoord: Deze informatieavond was primair bedoeld om de omwonenden van de Homeruslaan te informeren over het toekomstig gebruik en verbouwing? van het schoolgebouw aan de Homeruslaan. Voor omwonenden van de Maliebaanschool zal binnen afzienbare tijd een informatieavond worden georganiseerd over de (toekomstige) situatie van de Maliebaanschool. Deze zal in wijkberichten voor omwonenden van de Maliebaanschool worden bekend gemaakt.

---- --