Maastricht UMC+


Persbericht

Wetenschappers Maastricht UMC+ omzeilen beademingsprobleem

Beademen door een "rietje"

MAASTRICHT, 6 december 2010 - Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben een methode ontwikkeld om in noodgevallen, als er tevens sprake is van een obstructie van de luchtweg, een patiënt te kunnen te beademen door een kleine canule (vergelijkbaar met een dun rietje). Deze canule wordt via een prikje in de hals in de luchtpijp gebracht, waarna er niet alleen zuurstof naar binnen wordt geblazen, maar ook de uitademing door zuigen gesteund kan worden. Het nieuw ontwikkelde apparaat, de Ventrain genaamd, is simpel met de hand te bedienen en kan ook op straat door een ambulanceverpleegkundige gebruikt worden.

Anesthesioloog/ onderzoeker dr. Dietmar Enk is al enkele jaren bezig met het ontwikkelen van deze beademingstechniek, met een wetenschappelijk term expiratory ventilation assistance of EVA genoemd. Tweeënhalf jaar geleden publiceerde hij er samen met zijn collega's drs. Ankie Hamaekers en drs. Pieter Borg het eerste wetenschappelijke artikel over. "In feite omzeil je met deze methode van beademen een stukje van de luchtweg", verklaart Enk. "Dat kan nodig zijn als de mond door welke oorzaak dan ook niet open kan, of als er een tumor of zwelling in de keel zit, of bij trauma-slachtoffers." Enk wilde een apparaat ontwikkelen dat overal gebruikt kan worden en zocht de oplossing in simpele technieken. "In feite is het spelen met fysica. Mij is ooit verteld dat beademen door een rietje onmogelijk is. Daardoor werd ik juist geprikkeld om te bewijzen dat het toch kan. Op enig moment viel het kwartje en was het idee geboren. Het uitwerken van het basisidee was nog het lastigst."

De Ventrain zal in eerste instantie dienst doen als beademingsmethode bij noodgevallen, maar het moment zit eraan te komen dat deze methode van beademen ook bij electieve (dus van tevoren geselecteerde) patiënten kan worden gebruikt. Volgens Borg heeft het apparaat echt toegevoegde waarde voor de klinische praktijk. "Als gevolg van gebrek aan alternatieven op het gebied van beademing bij obstructie van de luchtweg gaan er nu nog steeds mensen dood. Die mensen kunnen met de Ventrain gered worden", aldus de anesthesioloog.

De Ventrain is ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen dr. Dietmar Enk en zijn collega's van het Maastricht UMC+ en het bedrijf Dolphys Medical BV uit Eindhoven. Het onderzoek werd gesubsidieerd door de Nederlandse overheid en de EU en sleepte reeds vier wetenschappelijke prijzen in de wacht. De Ventrain is sinds kort CE-gecertificeerd en mag dus verkocht worden. Het azM is het eerste ziekenhuis wereldwijd dat de Ventrain standaard kan toepassen.

EINDE PERSBERICHT


Noot voor de redactie/