Ingezonden persbericht


Risk management op een tweesprong: EIU onderzoek wijst de weg naar duurzame acceptatie binnen het bedrijfsleven

Rotterdam, 6 december 2010 - Risk management is met meer autoriteit en zichtbaarheid uit de financiële crisis gekomen: risk managers kunnen nu op hoger niveau een prominentere rol vervullen in het besluitvormingsproces. Desondanks worden nog steeds vraagtekens geplaatst bij de bekwaamheid van deze beroepsgroep als gevolg van verouderde opvattingen over de functie. Dit blijkt uit onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU), uitgevoerd in samenwerking met ACE. De EIU heeft een kwantitatief en kwalitatief onderzoek uitgevoerd onder 500 senior en risk managers. Het onderzoeksrapport zet op heldere wijze uiteen welke richting de beroepstak moet inslaan om zich van een centrale en duurzame rol in het zakelijke besluitvormingsproces te verzekeren.

Hoewel bedrijven duidelijk oog hebben voor het belang van strategisch risk management - bijna 60% van de respondenten vindt het vermogen om nieuwe risico's te identificeren waardevol - bleken de meningen over de effectiviteit van deze discipline verdeeld:
* Slechts 35% van de respondenten was van mening dat hun organisatie effectief is in het anticiperen op en meten van nieuwe risico's.
* De helft van de ondervraagden vond dat er binnen hun organisatie sprake is van een gedegen inzicht in de ondernemingsrisico's.
* Minder dan de helft (46%) was van mening dat hun organisatie erin slaagt om risk management aan de ondernemingsstrategie te koppelen.

Het onderzoek bevestigt ook dat risk managers in veel gevallen nog altijd buiten het strategische besluitvormingsproces worden gehouden. 41% van de respondenten liet weten dat ze van risk managers een analyse verwachten die de directie informeert bij het bepalen van de bedrijfsstrategie. Minder dan 50% gaf aan hun risicoteams formeel te betrekken bij belangrijke strategische beslissingen.

Ron Verhulsdonck, Country Manager Benelux van ACE Europe: "Uit het onderzoek blijkt de noodzaak voor risk managers om aan te tonen dat zij zowel meerwaarde op tactisch als strategisch niveau kunnen bieden. Daarnaast moeten ze zich sterk concentreren op educatie en dialoog binnen hun organisatie: zo kunnen ze bouwen aan een krachtige risicocultuur en duidelijk begrip van risk management en de rol die ieder daar in kan spelen."

Uit het rapport blijkt dat een verouderde perceptie van de rol van risk managers bijdraagt aan de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd als zij een structurele strategische positie willen verwerven. De grootste groep respondenten (42%) vindt dat risk management de meest zinvolle bijdrage kan leveren aan 'het voldoen aan de wet- en regelgeving'. Dit doet vermoeden dat men risk management nog altijd associeert met preventieve werkzaamheden: het aflopen van een checklist om compliance te waarborgen.

Ondanks alle uitdagingen toont het onderzoek ook aan dat risk managers zich steeds meer beseffen dat zij het aanzien van hun functie het meest effectief kunnen verbeteren door zich meer te richten op de constructieve aspecten, zodat zij gezien worden als 'business partners' in plaats van 'business preventers'. Het vermogen om bij te dragen aan een betere besluitvorming werd gezien als tweede belangrijke doelstelling. Driekwart van de ondervraagden vindt bijvoorbeeld dat risk managers minimaal 25% van hun tijd zouden moeten besteden aan het creëren van mogelijkheden, onder andere door samen te werken met zakelijke managers bij het realiseren van doelstellingen.

"Sinds de start van de wereldwijde recessie zijn veel ondernemingen gaan luisteren naar hun risk manager," aldus Ron Verhulsdonck. "Er is een groeiend besef van de waarde die risk managers kunnen hebben voor de ondernemingsstrategie. Risk management is echter op een tweesprong aangekomen: als de beroepsgroep zichzelf louter tot de technische aspecten van risk management beperkt, zal risk management aan relevantie inboeten zodra de economie weer aantrekt. Als risk managers daarentegen in staat zijn om een 'risk culture' in hun bedrijf te bewerkstelligen met betrokkenheid van alle medewerkers, dan zal dat hun positie, en die van het bedrijf, duurzaam versterken."

*Over het onderzoeksrapport
Fall guys: Risk management in the front line is een rapport van de Economist Intelligence Unit dat de veranderende rol en verantwoordelijkheden van risk management binnen ondernemingen in kaart brengt. Het rapport werd gesponsord door ACE en KPMG.

De Economist Intelligence Unit heeft voor dit rapport:
* een online onderzoek uitgevoerd onder 500 senior en risk managers over de hele wereld, werkzaam in organisaties van verschillende grootte in de banksector en het verzekeringswezen. Driekwart van de respondenten had directe invloed op het risk management binnen hun onderneming als CEO of lid van de Raad van Bestuur (32%), als chief risk officer of een andere risk executive (20%) of als extern bestuurder (23%).
* een extra steekproef onder het hogere management (26%) genomen om te onderzoeken hoe managers die zich niet met risk management bezighouden over deze functie dachten.
* een reeks kwalitatieve onderzoeken, waaronder diepte-interviews met branche-experts, uitgevoerd ter aanvulling van de enquêteresultaten.

# # #

Over ACE
De ACE Group verzekert al 25 jaar de vooruitgang van bedrijven en is leidend op het gebied van verzekeringen en herverzekeringen. Met kantoren in 53 landen bedient de verzekeraar diverse groepen nationale en internationale klanten in ruim 170 landen.

ACE European Group Limited, een divisie van de ACE Group of Companies, heeft twintig Europese vestigingen en licenties om te opereren in 29 Europese landen.

In de Benelux opereert het bedrijf onder de handelsnaam ACE Europe. Vanuit haar kantoren in Antwerpen, Brussel en Rotterdam biedt ACE Europe industriële schadeverzekeringen via de divisie Property & Casualty, en personenverzekeringen via de divisie Accident & Health / Life / Personal Lines.

Meer informatie vindt u op www.aceeurope.nl.