Ingezonden persbericht


Persbericht - 6 december 2010

Nieuw onderhoudsproduct asfalt milieuvriendelijker en kostenbesparend Pentack beschermt (vorst)gevoelig Zoab-wegdek het beste

Pentack, het nieuwe onderhoudsproduct voor asfalt van Esha Infra Solutions uit Groningen, beschermt intensief belast Zoab (zeer open asfaltbeton) het beste. Daarnaast bespaart het kosten. Door toepassing van het middel hoeft het wegdek minder vaak vervangen te worden. Met Pentack onderhoud is Zoab tot 25% milieuvriendelijker in vergelijking met de bestaande onderhoudssystemen, blijkt uit een onlangs uitgevoerd onderzoek van TNO. Het onderhoudsmiddel is daarnaast een wapen tegen het kapotvriezen van snelwegen. Hiermee kunnen lange files zoals zich vorig jaar voordeden, en steenslag door losse steentjes, voorkomen worden. Op dit moment is ruim 1,5 miljoen vierkante meters asfalt in Nederland met succes behandeld. Ook de eerste klanten zijn tevreden.

In de provincie Gelderland werd Pentack toegepast op ondermeer de A326 en A73. Volgens Berry Bobbink, verhardingsdeskundige bij de provincie houdt het nieuwe onderhoudsproduct het wegdek langer in conditie. 'Onze conclusie is tot dusver zeer positief'. In het komende jaar zal Pentack op meer trajecten binnen de provincie worden ingezet, aldus Bobbink. Rijkswaterstaat en de TU-Delft hebben daarnaast testvlakken aangelegd op de A6 en A50. Rijkswaterstaat heeft naar eigen zeggen hoge verwachtingen van het product. Ook in de gemeente Vlaardingen is Pentack toegepast om het wegdek te beschermen.

Pentack, ook wel een verjongingsmiddel voor asfalt genoemd, is een vloeistof die bestaat uit onder andere water, bitumen en plantaardige toeslagstoffen. Deze vloeistof wordt door een sproeimachine op het wegdek aangebracht. De werkzame stof in Pentack geeft de bitumenlijm die de steentjes in het asfalt bijeenhoudt een oppepper. De activator dringt daarbij in de toplaag van het asfalt door en herstelt hier de eigenschappen van het verouderde bitumen. Volgens de TU Delft worden zo scheurtjes in de bovenlaag voorkomen. Dit is belangrijk aangezien het bitumen aan de oppervlakte van het Zoab snel veroudert door oxidatie en de directe invloed van zonlicht, strooizout, zuren en olie. Daarnaast heeft ook het toenemende wegverkeer invloed op de kwaliteit van het wegdek.

Het onderzoek van TNO betrof een milieuanalyse. Hierbij richtte de onderzoeksorganisatie zich op tien milieueffectcategorieën waaronder de uitputting van grondstoffen, de aantasting van de ozonlaag en klimaatverandering. Uit het onderzoek blijkt dat de milieubelasting voor negen van de tien milieueffectcategorieën tot 25% lager is met gebruik van het Pentack onderhoudssysteem in vergelijking met het conventionele systeem. Het minder vaak vervangen van Zoab impliceert minder asfaltonderhoud, waardoor minder bitumen en minder energie voor de productie en het aanbrengen van Zoab nodig is.

Pentack is een van de producten van Esha Infra Solutions, onderdeel van de Icopal Groep. Esha Infra Solutions richt zich op het leveren van producten voor de aanleg en het onderhoud van asfaltverhardingen. Voor meer informatie zie http://www.eshainfrasolutions.nl/

In de weg- en waterbouw is Esha Infra Solutions al meer dan 80 jaar een begrip. Vanuit de productielocatie in Groningen levert Esha Infra Solutions met name bitumineuze producten en diensten voor de infrastructuur aan vele landen in Europa. Esha Infra Solutions heeft een specialistisch dochterbedrijf in Denemarken. Esha Infra Solutions is onderdeel van Icopal, Europa's toonaangevende producent van producten voor de bescherming en afdichting van bouwconstructies.

Einde persbericht

Noot voor redactie /

Ingezonden persbericht