Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Implanteren van ICD's in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis

Amsterdam, 6 december 2010- Vanaf heden kunnen patiënten met bewezen levensbedreigende hartritmestoornissen of patiënten met een hoog risico op plotse hartdood voor implantatie van een ICD ook terecht in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ). Volgens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voldoet het SLAZ aan alle kwaliteitseisen van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. Het SLAZ behoort nu tot één van de 26 centra in Nederland waar de ICD's (implanteerbare-cardioverter-defibrillatoren) geïmplanteerd kunnen worden.

In 2008 werden in Nederland ruim 4700 ICD's geïmplanteerd; er overleden in 2009 bijna 39000 mensen als gevolg van een hart of vaatziekte, waaronder ongeveer 2500 als gevolg van een hartstilstand. Een ICD wordt ingebracht om levensbedreigende hartritmestoornissen te behandelen. Dit kan o.a. door middel van defibrillatie. Hierbij wordt een hoeveelheid stroom door het hart gestuurd om de elektrische chaos in het hart tot stilstand te brengen. Hierna kan het hart weer in een normaal ritme gaan kloppen. Een ICD is niet hetzelfde als een pacemaker. Een ICD kan een shock afgeven bij een hartritmestoornis, een pacemaker zorgt ervoor dat het hartritme niet te traag wordt, maar behandelt geen levensgevaarlijke hartritmes. Medicijnen kunnen deze ritmestoornissen vaak niet of onvoldoende voorkomen.

Wie komt er in aanmerking voor een ICD?
Voor mensen met een beschadigd of abnormaal functionerend hart kunnen sommige hartritmestoornissen levensgevaarlijk zijn. Hartslagen van 150 tot 200 slagen per minuut zijn dan geen uitzondering en gaan niet zelden gepaard met duizelingen en flauwvallen. Uiteindelijk kan er een ritmestoornis ontstaan met een zeer hoge hartslag: kamerfibrilleren, waarbij er feitelijk sprake is van een hartstilstand. Een ICD is uiteindelijk de enige oplossing voor het behandelen van plots optredend kamerfibrilleren in het dagelijks leven. De ICD kan binnen 20 à 30 seconden hartritmestoornissen detecteren en behandelen. Doordat de ICD zo snel reageert, is dit een zeer doeltreffende behandeling. Bepaalde risicogroepen krijgen van de cardioloog het advies een ICD te laten implanteren. Daartoe behoren o.a. mensen die een hartstilstand hebben overleefd, mensen met een ernstig verminderde hartfunctie (bijvoorbeeld na een doorgemaakt hartinfarct) of sommige patiënten met een aangeboren hartafwijking, b.v. het Brugada syndroom, of het lange QT-syndroom. In Amsterdam kunnen patiënten terecht bij het AMC, OLVG, VUMC en per heden ook in het SLAZ voor een ICD implantatie.

Noot voor de redactie (