Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Namens het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen (NWG) wil ik u graag attenderen op de eerstkomende lezing op dinsdag 5 oktober a.s.. Op dinsdag 7 december 2010 spreekt Prof. Mart de Jong (Wageningen Universiteit) voor het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen over:

" NIEUWE INFECTIEZIEKTEN BIJ MENS EN DIER"

Plaats: Gebouw De Leeuwenborg (zaal C64) van Wageningen Universiteit, Hollandseweg 1, Wageningen

Aanvang: 19.45 uur.

Toegang vrij en gratis.

De laatste tijd bestaat nogal eens de indruk dat het ontstaan van nieuwe ziekten bij mens en dier komt door de "onnatuurlijke" manier waarop wij leven en waarop wij omgaan met dieren. Is dat zo? Hoe ontstaan nieuwe ziekten bij dieren (en mensen)? Waarom is de opkomst van nieuwe ziekten moeilijk te voorkomen, maar kunnen we wel iets aan de gevolgen doen?

Infectieuze organismen ontstaan pas na het ontstaan van de levensvormen waar op ze parasiteren: de gelegenheid maakt de dief. Ook zonder menselijke inmenging ontstaan er ook nieuwe parasieten en komen er dus ook epidemieën voor. Sommige, echter lang niet alle, gelegenheden worden benut. Het is belangrijk te beseffen dat in de loop van de tijd telkens andere gelegenheden worden benut. De evolutie van nieuwe parasieten gaat snel, omdat de generatieduur van de meeste parasieten erg kort is, in absolute zin maar ook in vergelijking tot die van hun gastheer. Het begin van een infectieziekte is afhankelijk van toeval; de wetenschap kan daar maar beperkt iets over zeggen.

Prof. dr. ir. Mart C.M. de Jong (1957) is hoogleraar Kwantitatieve Veterinaire Epidemiologie aan Wageningen Universiteit. Hij heeft in Wageningen bosbouw gestudeerd en gepromoveerd te Leiden. Hij heeft bij het toenmalige ID-DLO in Lelystad de veterinaire epidemiologiegroep gestart en ontwikkeld. Momenteel bestudeert hij de transmissie van infecties en in het onderwijs besteedt hij aandacht aan hoe infecties zich gedragen en hoe die beheerst kunnen worden.

Meer informatie vindt u ook op onze website: www.nwgwageningen.nl.