Gemeente Zijpe


Ontwerp-Klimaatvisie Zijpe 2010-2020 op agenda raadsvergadering Zon

Op 7 december a.s. staat de ontwerp-Klimaatvisie op de agenda van de raadsvergadering. De gemeenteraad zal zich buigen over het al dan niet vaststellen van de ontwerp-Klimaatvisie. In deze visie staat beschreven hoe de gemeente Zijpe de komende jaren haar bijdrage kan leveren aan het terugdringen van de CO2 uitstoot.

De ontwerp-Klimaatvisie is tot stand gekomen in samenwerking met DHV advies. HVC heeft een Duurzame Energiescan (DE-scan) gemaakt van het huidige energieverbruik en de potentie aan mogelijkheden voor duurzame energie opwekking in de gemeente Zijpe. In de klimaatvisie wordt een invulling gegeven aan diverse duurzaamheidsonderdelen van het âCoalitieprogramma Zijpe 2010-2014â In de visie is tevens rekening gehouden met de bevindingen uit de in Zijpe gehouden twee maatschappelijke discussieavonden over de invulling van het gemeentelijk klimaatbeleid en de mogelijkheid van duurzame energie opwekking in Zijpe. Tevens worden de landelijke en provinciale klimaatdoelen en programmaâs vertaald naar de specifieke situatie voor de gemeente Zijpe.

Wat willen we bereiken?
Centraal in de ontwerp-visie staat het ââklimaatdoelâ van de gemeente Zijpe: In 2020 moet 42% van het energieverbruik in de gemeente worden opgewekt uit duurzame bronnen, waardoor samen met een extra inzet op energiebesparing 39% CO2-reductie bereikt wordt (ten opzichte van het referentie jaar 2008).

Wat gaan we daarvoor doen?
De doelstellingen voor verduurzaming van de energievoorziening worden bereikt in de gemeente Zijpe door:
⢠Integraal de op landelijk niveau afgesproken uitwerking van de klimaatdoelen (wetten en afspraken met doelgroepen) zo goed als mogelijk in onze situatie benutten en voeren. Dit is het realiseren van de ingezette landelijk route.
⢠Extra in te zetten op energiebesparing bij burgers en bedrijven. ⢠Extra duurzame energie op te wekken in de gemeente met biomassa en participeren in grootschalige zonPV- en windprojecten. ⢠Voor wind geldt naast een geringe uitbreiding (volgens de concept nota Windbeleid, versie 2010), dat deelname betreft aan projecten elders op land en/of op zee.

Het volledige rapport en bijbehorend raadsadvies kunt u inzien bij de stukken voor de raadsvergadering onder âburger- en raadinformatie, vergaderingen. Op 1 december wordt het stuk besproken in de commissievergadering van de commissie Grondgebiedzaken. Op 7 december bespreekt de gemeenteraad het stuk. Beide vergadering starten om 19:00 uur in het gemeentehuis in Schagerbrug.
Â