Rijksoverheid







Datum 26 november 2010
Betreft geannoteerde agenda Gezondheidsraad 7 december 2010

Geachte voorzitter,
Hierbij zend ik u de geannoteerde agenda voor de Gezondheidsraad van 7 december.

Ik wijs u erop dat over de definitieve standpuntbepaling van Nederland in de Gezondheidsraad nog afstemming in de ministerraad zal plaatsvinden.

Graag maak ik met deze brief gebruik van de mogelijkheid om u te informeren over de uitgangspunten die ik hanteer bij mijn beleidsterreinen die in de EU1 Gezondheidsraad aan de orde komen.

Zoals het Regeerakkoord stelt mogen Europese uitgaven, beleidsontwikkeling en overdracht van nationale competenties naar het Europese niveau niet ongehinderd toenemen. Subsidiariteit is een cruciaal uitgangspunt: dat wat beter op het niveau van de lidstaten kan worden geregeld, moet niet in Brussel worden besloten. Deregulering moet ook in de EU een doelstelling zijn. Regels die daarentegen wel zinvol zijn, moeten worden gehandhaafd en voor ieder uniform gelden.

Deze benadering van de Europese Unie is in mijn opvatting van cruciaal belang om de inwoners van Europa te laten zien dat Europa er toe doet. Zo is de interne markt één van de meest succesvolle resultaten van de Europese integratie. Hierdoor bestaat er binnen de Europese Unie vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal op tal van markten. Ook op mijn beleidsterrein, zoals bij product1 en voedselveiligheid en geneesmiddelen, heeft dat veel voordelen.

Tegelijkertijd zie ik een ontwikkeling waarbij de Europese Commissie zich steeds meer inmengt in de eigen verantwoordelijkheid van de lidstaten èn van de burgers zelf. Ik denk dan aan Europese campagnes gericht op een gezonde leefstijl. Dit is een zorgelijke ontwikkeling, omdat dit het vertrouwen in de Europese Unie uitholt. Daarom is het mijn ambitie om nieuwe initiatieven van de Europese Commissie scherp te toetsen aan de Europese Verdragen, waarbij ik de bevoegdheid (rechtsbasis) en de beginselen van subsidiariteit en proportionaliteit, aangevuld met opportuniteit, als kader hanteer. Wanneer het oordeel van deze toetsing betekent dat het niet voor de hand ligt dat de Europese Unie het initiatief neemt tot Europees handelen zal ik me daar tegen verzetten.

Daar staat tegenover dat er onderwerpen zijn, zoals bijvoorbeeld infectieziektenbestrijding, waarbij de Europese Unie, binnen de kaders van de

Ons kenmerk
IZ 3036462
Pagina 2 van 2
Verdragen, best meer ambitie mag tonen. Ik heb het voornemen om daar ook voor te pleiten.

In de bijgaande geannoteerde agenda treft u de uitwerking van bovenstaande uitgangspunten aan in relatie tot de onderwerpen die deze keer op de agenda van de Gezondheidsraad staan.

Hoogachtend,
de minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. drs. E.I. Schippers


---- --