Gemeente Almere

Hennepkweker moet EUR50.000 betalen

07-12-2010

Hennepplanten in een kas Vorige week is een hennepkwekerij ontdekt in een woning waar eerder dit jaar ook al een kwekerij was aangetroffen. Destijds heeft burgemeester Jorritsma de bewoner van deze woning een last onder dwangsom opgelegd, als waarschuwing om niet nog een keer een kwekerij op te bouwen. Nu er toch weer een hennepkwekerij is aangetroffen moet de bewoner EUR 50.000,- betalen aan de gemeente Almere.

De gemeente voert een actief beleid voor de aanpak van hennepkwekerijen. Dit doen we samen met andere organisaties zoals de politie, openbaar ministerie en woningcorporaties. Maatregelen die de gemeente kan nemen is het sluiten van een koopwoning of het opleggen van een last onder dwangsom.

De betrokken partijen hebben bij het ontmantelen van een hennepkwekerij ieder hun eigen rol. Zo heeft de politie de operationele regie en vervolgt het openbaar ministerie de verdachten. De belastingdienst controleert of de inkomsten uit de kwekerij aan de belastingdienst zijn opgegeven. Is dit niet het geval dan moet alsnog belasting en een boete worden betaald. De woningcorporaties zeggen de huur op en laten de woning ontruimen als dit nodig is.