GroenLinks


Zet subsidie vuile energie om in steun voor groene stroom

Dinsdag 7 december 2010, 10:38u - Rik Grashoff

* energie

* subsidie

Het kabinet Rutte moet werk maken van schone energie door zo snel mogelijk een verplicht aandeel duurzame energie en een feed-in tarief in te voeren. Ook wil GroenLinks dat het kabinet de 7,5 miljard Euro aan (verborgen) subsidies voor fossiele energie afschaft. GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff zal dat vanavond voorstellen in het wetgevingsoverleg Energie.

"Deze regering wil met het zoveelste systeem van stimuleringspremies voor groene energie komen. Waarom doen we het niet in één keer goed? Bijvoorbeeld door energieleveranciers een verplicht aandeel groene stroom te laten leveren. Op die manier halen we het EU-doel voor groene stroom en kunnen we als Nederland van achterblijver weer koploper worden", aldus Grashoff.

Naast een verplicht aandeel duurzaam, moet er ook een feed-in tarief voor particulieren komen. Een feed-in tarief garandeert een vaste prijs voor de stroom die particulieren thuis opwekken.

"Deze regering wil zonne-energie de nek omdraaien. Dat is eeuwig zonde. Mensen die mee willen bouwen aan de energievoorziening van de toekomst, verdienen juist de steun van de politiek. Daarom zal ik pleiten voor een feed-in tarief naar Duits model", aldus Grashoff.

Verder wil GroenLinks de verkapte subsidies voor fossiele energie afschaffen, zodat er een eerlijk speelveld voor groene energie ontstaat. Uit onderzoek blijkt dat we via onder meer belastingkortingen en overheidsgaranties, jaarlijks EUR7,5 miljard aan publiek geld uitgeven voor de productie en consumptie van fossiele energie.

"Als we die steunmaatregelen afschaffen dan wordt groene energie vanzelf goedkoper. Dan kan groene energie concurreren met grijze energie.", aldus Grashoff.