Woningcorporatie Ymere

Huurder koopt eigen woning met Starterslening van Ymere

7-12-2010

Ondersteunende financiering voor eerste koopwoning wanneer inkomend (nog) net niet toereikend is voor gewone hypotheek.

Ymere verkocht op maandag 6 december 2010 in Almere de eerste woning op basis van een Starterslening aan de zittende huurder. Na het tekenen van de koopakte was de heer Everdingen eigenaar van zijn voormalige huurwoning in de Bloemenbuurt in Almere Buiten.

De Starterslening is een extra lening naast een normale hypotheek die bij aanvang renteloos en aflossingsvrij is. Op deze manier krijgen ook mensen wiens inkomen (nog) niet helemaal toereikend is, de kans een woning te kopen. Met deze veilige manier van kopen biedt Ymere een groep huurders een wooncarrière en werkt zo aan gemengde wijken.

Ymere biedt klanten graag een breed keuzepakket van woonmogelijkheden. De corporatie ziet graag afwisselende buurten met zowel huurwoningen als koopwoningen omdat zij ervan overtuigd is dat juist gemengde wijken, leefbare en perspectiefrijke wijken zijn om in te wonen.

Ymere biedt daarom huurders, die een woning huren waarvan door de corporatie is bepaald dat deze verkocht wordt, de mogelijkheid om hun eigen woning te kopen. Door huurwoningen te verkopen aan de zittende huurder, kan hij of zij wooncarrière maken in eigen wijk én de wijk krijgt meer diversiteit.

Met de Starterslening krijgen huurders de kans hun eerste woning te kopen, ook als de prijs hoger is dan het maximale bedrag dat zij kunnen lenen en hun inkomen toelaat. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de totale koopsom van de woning en het maximale bedrag dat de huurder bij zijn bank kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie.

De hoogte van de Starterslening hangt af van het inkomen, eigen vermogen en de voorwaarden van Ymere. De eerste drie jaar betaalt de koper geen rente en aflossing. Na het derde jaar moet de koper alleen rente en aflossing betalen als zijn inkomen toereikend is. Zo niet, dan gaat hij een maandlast betalen die past bij het inkomen dat hij dan heeft. De lasten stijgen dus alleen wanneer dat ook financieel mogelijk is.

Voor Everdingen bracht de Starterslening uitkomst. Hij huurde zijn woning in de Bloemenbuurt in Almere Buiten zon twee jaar en had plannen om wat aanpassingen in huis te doen. Door de woning te kopen kan hij de woning helemaal aanpassen aan zijn eigen wensen en is het ook een goede investering voor later. Zonder de Starterslening was dit voor hem niet mogelijk geweest.