Gemeente Enschede

Nader onderzoek verdachte objecten in bodem Twekkelerzoom

Momenteel voert de Gemeente Enschede omvangrijke werkzaamheden uit aan het riool in de Twekkelerzoom. Dit riool, dat zorgt voor het afvoer van 90% van het rioolwater in Enschede, wordt vervangen. In het kader van deze werkzaamheden is in opdracht van de Gemeente Enschede een bodemonderzoek uitgevoerd. Dit heeft uitgewezen dat er negen objecten in de grond zitten die nader moeten worden onderzocht. Deze voorwerpen zijn aangetroffen in de bodem tussen het spoor en de twee flats aangrenzend aan de Twekkelerzoom, ter hoogte van de Antaresstraat en de Mirastraat.

Het onderzoek is nodig om te kunnen bepalen of het hier gaat om explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Omdat er in de afgelopen jaren veel werkzaamheden zijn uitgevoerd op de betreffende locatie is de verwachting dat de kans hierop gering is en dat het gaat om andere metalen voorwerpen. Op maandag 13, dinsdag 14 en woensdag 15 december gaat een gecertificeerd bedrijf de negen objecten benaderen. Tijdens het bodemonderzoek is exact vastgesteld waar de voorwerpen zich bevinden. Het bedrijf kan hierdoor, met speciaal materieel, gericht in de grond graven om de objecten te identificeren.

De bewoners en bedrijven binnen een straal van 250 meter zijn inmiddels door de Gemeente Enschede op de hoogte gebracht van het onderzoek. Degene die vragen hebben kunnen deze stellen tijdens een speciale bijeenkomst in het Informatiecentrum Twekkelerzoom. Zodra alle negen voorwerpen zijn geïdentificeerd informeert de gemeente de bewoners en de bedrijven over wat er is aangetroffen en wat de eventuele vervolgstappen zijn.