Jumbo supermarkten

Nederlanders bereidt elk jaar hetzelfde kerstdiner



Eén op vijf Nederlanders bereidt elk jaar hetzelfde kerstdiner ~ Onderzoek Jumbo Supermarkten: vlees onverminderd populair tijdens feestdagen ~

Veghel, 6 december 2010 - Eén op de vijf Nederlanders zet elk jaar dezelfde maaltijd op tafel tijdens de feestdagen. Dat blijkt uit onderzoek van Jumbo Supermarkten, uitgevoerd door Q&A Research BV*. Bij het merendeel van de Nederlanders staat een vleesgerecht op het menu (41,3 procent). Gourmetten, steengrillen en fonduen blijven onverminderd populair (32,6 procent) en ongeveer 1 op de 6 consumenten eet wild met de feestdagen.

Oud & Nieuw is de meest gevierde feestdag. Ruim 85 procent van de ondervraagden geeft aan deze feestdag te vieren. Ook Eerste Kerstdag is populair, 82 procent zegt deze feestdag niet ongevierd voorbij te laten gaan. Oud & Nieuw wordt vooral met het gezin thuis gevierd, maar ook veel bij vrienden (respectievelijk 28,4 en 18,4 procent). De Kerstdagen worden met het gezin en/of familie gevierd.

Vrouwen zijn vaker dan mannen verantwoordelijk voor het bereiden van de feestmaaltijden. De inspiratie voor de maaltijden komt van de bereiders zelf of uit de supermarktfolder (43 procent). Vrouwen zijn ook meer dan mannen verantwoordelijk voor de boodschappen voor de feestdagen (91,3 procent tegenover 82 procent).

Over het algemeen is de Nederlandse consument zeer tevreden over het extra aanbod in de supermarkt rond de feestdagen. Bijna 30 procent let echter wel goed op de prijzen tijdens het kopen van de producten voor de feestdagen. Een kleiner percentage (21%) let hier veel minder tot niet op. De verruimde openingstijden van supermarkten komt voor veel consumenten goed van pas, meer dan de helft maakt hier gebruik van.


* Dit onderzoek is uitgevoerd onder 1200 respondenten vanaf 15 jaar door Q&A Research BV, in opdracht van Jumbo Supermarkten. Het veldwerk heeft van 24 tot 30 november plaatsgevonden.