Gemeente Maasgouw


Gladheidbestrijding in de gemeente Maasgouw

Op dit moment staan we aan het begin van een nieuw winterseizoen. Sneeuw, hagel, ijzel, opvriezing van het wegdek: zodra de winter komt, kan het glad worden. De gemeente Maasgouw heeft de taak te zorgen voor goede en veilige wegen.

Die taak vraagt in de winter bij gladheid extra aandacht. Wij zullen ook deze winter weer ons uiterste best doen om bij (verwachte) gladheid de wegen die bij de gemeente in beheer zijn, begaanbaar te houden. Hiervoor zijn in de winterperiode één opzichter (bijgestaan door een meteorologisch bedrijf), vier medewerkers en vier strooiwagens 24 uur per dag paraat. Verkeersveiligheid heeft immers een hoge prioriteit.

Natuurlijk kan er bij wintergladheid niet overal tegelijk worden gestrooid. Wel wordt er uiteraard alles aan gedaan om in dat geval zo snel mogelijk en op zoveel mogelijk plaatsen een verkeersveilige situatie te bevorderen. De gemeente moet daarbij de belangen van de weggebruikers afwegen tegen andere belangen, zoals de zorg voor het milieu en de kosten.

Niet alle wegen zijn even belangrijk. De gemeente Maasgouw heeft de wegen ingedeeld in verschillende urgenties. De gemeente Maasgouw strooit de busroutes, gebiedontsluitingswegen, wijkontsluitingswegen, hellende wegen en belangrijkste fietspaden als eerste. Als tweede komen de buurtontsluitingswegen en belangrijke erftoegangswegen aan de beurt.

Bij langdurige aanhoudende gladheid zal ook aandacht worden besteed aan de overige woonstraten en andere wegen met een lagere prioriteit. Binnen de gebiedsgrens van Maasgouw worden de autosnelwegen A2 en A73 en de N 273 (Napoleonseweg) respectievelijk door Rijkswaterstaat en door de Provincie Limburg gestrooid.

Overige woonstraten
Bij langdurig aanhoudende sneeuwval of ijzel zullen, afhankelijk van beschikbare personeelscapaciteit en middelen, de woongebieden sneeuw- en ijsvrij gemaakt worden. Met voorrang worden bushaltes, toegangen naar artsen, apothekers, scholen en bejaardenhuizen en gemeentelijke gebouwen behandeld.

Veiligheidstips bij gladheid
Ook u als weggebruiker kunt voorbereidingen treffen om veilig op weg te gaan.

* Maak het trottoir bij uw woning sneeuwvrij. Voetgangers zullen u dankbaar zijn;

* Zorg in de winter voor ruim voldoende profiel op uw banden;
* Luister tijdig naar het weerbericht;

* Als u 's ochtends ruiten moet krabben, is de kans groot dat het ook glad is op de weg;

* Maak uw ruiten van uw auto goed schoon.

Onderweg:

* Volg de actuele meldingen via de radio;
* Houd altijd rekening met opvriezing van het wegdek. Pas daarom altijd uw snelheid aan als het vriest of dreigt te gaan vriezen, ook als er gestrooid is;

* Houd er rekening mee dat viaducten, bruggen, toe- en afritten glad kunnen zijn bij lichte vorst;

* Probeer nooit een strooiwagen in te halen. Dat kan leiden tot levensgevaarlijke situaties;

* Matig uw snelheid bij gladheid en houd meer afstand tot uw voorligger dan u gewend bent;

* Wees extra alert op de aanwezigheid van kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals voetgangers, fietsers en bromfietsers.

Bij gladheid worden binnen onze gemeentegrenzen Urgentie 1 strooiroutes aangehouden.

Urgentie 1 strooiroutes


* Urgentie strooiroutes.pdf (18,14 KB)

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00