Landelijk Aktie Komitee Scholieren

NIEUWS

VERSCHALING CULTUURONDERWIJS

Het LAKS steunt de petitie die voor het behoud van de Cultuurkaart pleit, het afschaffen van de Cultuurkaart zorgt voor verschraling van het cultuuronderwijs.
Op dinsdag 7 december zal CJP de petitie aanbieden aan de vaste Kamercommissie van het ministerie van OCW. De petitie bestaat uit persoonlijke verhalen en de cijfers over het gebruik van de Cultuurkaart door scholieren.

Het vak Culturele en Kunstzinnige vorming (CKV) laat leerlingen kennis maken met de verschillende vormen van kunst en cultuur. Een belangrijk onderdeel van dit vak is dan ook het bezoeken en ervaren van culturele activiteiten zoals voorstellingen en exposities. Het tegoed op de Cultuurkaart, dat bestaat uit tien euro voor iedere scholier plus vijf euro extra voor scholieren die CKV volgen, maakt het voor leerlingen en scholen mogelijk om kunst en cultuur echt te ervaren. Iedere scholier op het voortgezet onderwijs ontvangt de cultuurkaart gratis, en kan hiermee een aantal culturele activiteiten doen. Een groot voordeel van deze kaart is dat het geld daadwerkelijk bij de scholier terecht komt; in samenspraak met de docent kan besloten worden wat er met het tegoed gedaan wordt.

Het LAKS is bang dat wanneer de Cultuurkaart volledig wordt afgeschaft de kosten voor culturele activiteiten bij scholen of ouders en leerlingen zelf terecht komen. Hierdoor moeten scholen zelf meer geld voor de activiteiten neerleggen. Het LAKS denkt dat er zonder het extraatje van de Cultuurkaart minder cultuur bezocht zal gaan worden: dat is zonde want het `ervaren' van kunst en cultuur is juist een belangrijk onderdeel van het vak CKV.