Landelijk Aktie Komitee Scholieren

NIEUWS

ONDERWIJS ONDERUIT

Vandaag is bekend geworden dat Nederland niet meer bij de beste 10 landen hoort qua onderwijs. Het LAKS vindt dit een zeer zorgelijke ontwikkeling. Het kabinet en de Tweede Kamer spraken altijd nog de ambitie uit om bij de top-5 te horen; de realiteit is echter dat dat niet lukt. Erg verwonderlijk is dat niet: een kwart van de Nederlandse docenten is inmiddels onbevoegd en de onderwijsinvesteringen lopen al jaren terug. Maar het is nu echt noodzaak om dit te veranderen!

De plannen van minister Van Bijsterveldt zijn wel een stapje in de goede richting. Zij wil meer focus op de kern en minder op de maatschappelijke functies van een school. Het LAKS bepleit dit al langer en feliciteert de 'minister van de maatschappelijke stage' met haar voortschrijdend inzicht. Ook moeten er twee in plaats van vier profielen komen in bovenbouw havo/vwo: dit is positief omdat de keuze dan duidelijker en makkelijker wordt.

Alleen meer lessen in engels, wiskunde en Nederlands gaan het Nederlandse onderwijs helaas niet in die top-5 of top-10 terugbrengen. Daarvoor is meer nodig en dat begint allemaal bij de docent. Daarom pleit het LAKS voor een forse indamming van het aantal onbevoegde docenten en meer investeringen in de leraren(opleidingen).

Een uitgebreidere reactie volgt.
Neem voor meer informatie contact op met LAKS-voorzitter Steven de Jong: 06-41820631 of .

Woensdag 8 december voert de vakbond Leraren In Actie op het Haagse Plein actie. Het LAKS ondersteunt deze actie en zal daarbij aanwezig zijn. Zie voor meer informatie http://www.lerareninactie.nl en als je mee wil naar Den Haag, stuur dan een mail naar secretaris Chanine via .!