Ministerie van Defensie

200ste reddingsvlucht met AB-412 reddingshelikopter

7 december 2010, 11.26 uur

AB-412 reddingshelikopter De 3 AB-412 reddingshelikopters van de Koninklijke Luchtmacht hebben dit jaar bij elkaar al 200 reddingsvluchten uitgevoerd. De 200ste vlucht vond zaterdagnacht plaats. Een zwangere vrouw moest met spoed van Ameland naar Medisch Centrum Leeuwarden. De vrouw beviel daar van een gezonde dochter. Ook de moeder maakt het goed.

Dit jaar is er vaker een beroep gedaan op reddingshelikopters van Defensie dan voorgaande jaren. De AB-412's hebben overigens in geen van de voorgaande jaren 200 reddingsvluchten gehaald.

Reddingsacties

Tijdens een reddingsvlucht begin dit jaar werden 2 personen van een brandende vissersboot gehaald. In april bracht een AB-412 na een auto-ongeluk op Terschelling 2 jonge kinderen naar Universitair Medisch Centrum Groningen. In mei hees de helikopterbemanning een 62-jarige vrouw van een zeiljacht en vervoerde haar naar het vasteland. Op 9 augustus redden zij een man van een zinkende boot en de dag daarop haalden ze een afgedreven parachutist uit het water.

303 Squadron

De Tweeties, zoals de gele reddingshelikopters ook wel worden genoemd, zijn gestationeerd op Vliegbasis Leeuwarden bij 303 Squadron. Die eenheid heeft als hoofdtaak om te water geraakte vliegers op te pikken. Het patiëntenvervoer van de Waddeneilanden naar het vasteland is een andere belangrijke taak. Het 303 Squadron vierde vorig jaar zijn 50-jarig bestaan.

Andere Reddingshelikopters

Op Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder staan ook reddingshelikopters van Defensie klaar. Deze maritieme Lynx-helikopters worden voor dezelfde reddingstaken ingezet als de AB-412's.

Reddingshelikopters van Defensie staan 7 dagen per week, 24 uur per dag klaar. De helikopters maken deel uit van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht.

Achtergrondinformatie

* 303 Squadron * Nationale taken