Ministerie van Buitenlandse Zaken

van de leden De Roon en Wilders over de samenwerking tussen Israël en UNESCO

Beantwoording vragen van de leden De Roon en Wilders over de samenwerking tussen Israël en UNESCO

Kamerbrief | 7 december 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden De Roon en Wilders over de samenwerking van Israël met de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation(UNESCO). Deze vragen werden ingezonden op 8 november 2010 met kenmerk 2010Z16104.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal

Antwoorden van de heer Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden De Roon en Wilders (PVV) over de samenwerking van Israël met de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation ( UNESCO ).

Vraag 1

Kent u het bericht "Israel: UNESCO West Bank Decision 'Absurd' ^^1 ?

^

^Antwoord

^Ja

^

^Vraag 2
Kunt u bevestigen dat Israël heeft aangekondigd dat het elke samenwerking met UNESCO opschort wegens haar beslissing Joodse heiligdommen te herklasseren als een islamitische moskee totdat UNESCO haar besluit terugdraait?

^

^Antwoord

^De woordvoerder van de Onderminister van Buitenlandse Zaken heeft gesteld dat Israël de relaties met UNESCO zou verbreken, maar deze verklaring is kort daarna herroepen. Wel weigert Israël mee te werken aan de uitvoering van de vijf besluiten van de 185^eUitvoerende Raad (UR) van UNESCO die van 5 - 22 oktober 2010 gehouden is. Deze vijf besluiten hebben betrekking op behoud van cultureel erfgoed en op de toegang van Palestijnen tot cultureel erfgoed en onderwijs.

^

^Vraag 3
Deelt u de mening dat UNESCO door haar besluit de Palestijnse Autoriteit in feite steunt in het streven om Israël te delegitimiseren?

^

^Antwoord

^Nee. Van een PLO-streven naar ontkenning van de staat Israël is overigens naar oordeel van Nederland hier geen sprake. De PLO is reeds in 1993 als enige erkende vertegenwoordiger van het Palestijnse volk overgegaan tot erkenning van de staat Israël.

^

^Vraag 4
Kunt u zich vinden in het standpunt van premier Netanyahu dat deze poging om het volk van Israël los te maken van zijn cultureel-historische erfenis, absurd is?

^

^Antwoord

^Nee. Maar de Uitvoerende Raad van UNESCO is onverstandig om zich op deze wijze en daarenboven niet zoals gebruikelijk bij consensus uit te spreken over deze politiek zeer gevoelige vraagstukken.

^

^Vraag 5
Bent u bereid, indien dit bericht correct is, UNESCO op te roepen dit besluit per ommegaande ongedaan te maken?

^

^Antwoord

^Nederland zal wel waar mogelijk aandringen op een stellingname van de Uitvoerende Raad ten gunste van de voorheen bestaande consensus-methode.

^1 Foxnews, `Israel: UNESCO West Bank Decision 'Absurd', 29 oktober 2010

^