Politie Groningen

101207 Enthousiasme burgers voor burgernet groot

Provincie Groningen, 07-12-2010 o Burgernet passeerde deze week haar eerste mijlpaal. Op dit moment zijn er maarliefst 12.500 deelnemers! Een mooie score. Vier gemeentes sloten zich in 2010 aan bij Burgernet; Veendam, Bedum, Groningen en Winsum. En met succes. Met name in de kleine gemeentes is het aantal aanmeldingen boven verwachting. Er is een minimale dekking nodig van 5% van het inwoneraantal om goede kans te hebben op succesvolle Burgernetacties. De kleine gemeentes zitten hier met 8% ruim boven.

De gemeente Groningen heeft op dit moment ruim 8000 deelnemers. Voor de minimale dekking van 5% zijn er nog minimaal 1000 extra Burgernetdeelnemers nodig. Burgemeester Rehwinkel en Regiopolitie Groningen hebben er alle vertrouwen in binnenkort dit aantal te noteren. Zij roepen inwoners en werknemers uit de gemeente op zich alsnog aan te melden voor Burgernet via www.burgernet.nl. Zeker gezien de toename van straatroven en overvallen is hier nog een mooie winst te behalen. Hoe meer ogen en oren we gebruiken bij de opsporing van een (vermist) persoon of een voertuig, hoe groter de kans dat we deze samen opsporen.

Wat is Burgernet?
Burgernet vergroot de kans voor de politie om verdachten op heterdaad aan te houden en vermisten sneller terug te vinden. Krijgt de politie een urgente melding binnen met duidelijk signalement of omschrijving van voertuigen en personen dan kan zij een Burgernetactie opstarten. Alle deelnemers krijgen dan een ingesproken bericht op hun telefoon om uit te kijken naar een bepaald persoon en/of voertuig. Dit unieke samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie draagt zichtbaar bij aan de veiligheid in mensen hun woon- en werkomgeving. Het telefonische netwerk van Burgernet is een vorm van
burgerparticipatie waarbij bewoners een directe, actieve bijdrage kunnen leveren aan het veiliger maken van hun omgeving.

Zes gemeentes sluiten aan in 2011

Begin 2011 voeren zes gemeentes Burgernet in; Slochteren, Eemsmond, Menterwolde, Ten Boer, Old Ambt en Haren.