Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Kans op gladheid houdt aan
7 december 2010 - Ook de komende dagen moet rekening worden gehouden met de kans op gladheid. In sommige delen van het land valt soms ook lichte sneeuw of trekken sneeuwbuien over. De langzaam verdwijnende mist zorgt ook dinsdag lokaal voor lichte sneeuw of motsneeuw, uitsneeuwende mist genaamd. In de tweede helft van de week verdwijnt de vorst enkele dagen, maar volgende week wordt het waarschijnlijk weer kouder (zie de actuele KNMI waarschuwingen en de verwachting). De aanvriezende mist leidt to vorming van fraaie vormen van rijp maar kan op de wegen gladheid veroorzaken (foto: Jannes Wiersema) De aanvriezende mist leidt to vorming van fraaie vormen van rijp maar kan op de wegen gladheid veroorzaken (foto: Jannes Wiersema) Uitsneeuwende mist
In mist kan opeens motregen of -sneeuw vallen. Als dat gebeurt wijst dat op veranderingen waardoor de fijne mistdruppeltjes groter worden of bevriezen en aangroeien. Die veranderingen kunnen optreden doordat de temperatuur verder daalt of de samenstelling van de lucht met de hoogte verandert, bijvoorbeeld ook in vochtigheid.

Gewoonlijk zijn de druppeltjes in mist te klein om te vallen en blijven ze in de lucht zweven. Komen ze in beweging dan botsen de druppeltjes of ijskristalletjes, groeien ze waardoor ze zwaarder worden en als lichte neerslag naar beneden vallen. Dat proces speelt zich af in een dunne mistlaag van meestal maar een paar honderd meter dikte. Het proces, waardoor mist uitregent of -sneeuwt, treedt heel lokaal op.

Actuele weerwaarschuwingen Europa: http://www.meteoalarm.eu/

Nader Verklaard
Onze rubriek Nader Verklaard biedt achtergrondinformatie over winterweer en de kleurcoderingen van de waarschuwingen.
---

Sneeuwdikte kaart van vrijdag 3 december 2010 (Bron: KNMI) Het winterse weer leidt tot vorming van mist die hardnekkig kan zijn en aanleiding kan geven tot gladheid door mistaanslag (foto Jannes Wiersema) Maximumtemperatuur van 1 december 2010. De temperatuur lag in Nederland 10 graden onder normaal. In Noord-Canada en West-Groenland was het zachter dan bij ons en lag de temperatuur 10 tot 15 graden boven normaal. In Noord-Afrika en Griekenland lag de temperatuur 10 graden boven normaal (Bron: KNMI) Tabel voor bepaling van de gevoelstemperatuur volgens de JAG/TI methode die het KNMI hanteert Een kleine hoeveelheid sneeuw kan al voldoende zijn voor lange files (foto: Jacob Kuiper) Gevoelstemperatuur Elfstedentocht 18 januari 1963 bepaald uit luchttemperatuur en gemiddelde windsnelheid volgens JAG/TI-methode en bij 5 of 8 meter per seconde schaatssnelheid (bron: KNMI, Geert Groen) Afwijking temperatuur van 1 december 2010 ten opzichte van normaal (Bron: KNMI) Op sommige plaatsen lag vrijdag 10 tot 20 cm sneeuw (Foto: Jannes Wiersema)
Eerste uitgave: 22-11-10