ING-overmaakfunctie Grote tekst

Voorkom fraude met internetbankieren via ING-overmaakfunctie

Dinsdag 7 december 2010, 12:38u - Bruno Braakhuis


Vorige week bleek dat het internetbankieren van ING ervoor zorgt dat privégegevens zoals rekeningnummer en woonplaats van rekeningshouders te achterhalen zijn via de overmaakfunctie. Tweakers.net berichtte dat er via een proef een lijst met gegevens van 250 rekeninghouders kon worden opgespoord. Via de gegevens van rekeninghouders blijkt vrij simpel internetproducten gekocht te kunnen worden. GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis (consumentenzaken) stelt vandaag schriftelijke vragen aan minister De Jager (financiën).

GroenLinks wil dat de minister gaat onderzoeken of er met klantgegevens van de ING-bank misbruik kan worden gemaakt en op grote schaal fraude kan worden gepleegd. "Met dit soort potentieel gevaar voor fraude kan niet lichtzinnig omgegaan worden. De consument kan hier de dupe van worden. Ik vraag de minister om zo snel mogelijk in te grijpen", aldus Braakhuis.

Als iemand geld probeert over te maken naar een andere ING-klant controleert de bank of naam en rekeningnummer overeenkomen. Zo niet, dan verschijnt boven in beeld een melding met de vraag of het inderdaad de bedoeling is dat naar die persoon geld wordt overgemaakt. Daarbij staan veelal voorletters, achternaam en woonplaats vermeld. Kwaadwillenden kunnen door een scriptje te maken de namen, woonplaatsen en rekeningnummers van alle ING-klanten achterhalen. Via deze gegevens kan kinderlijk eenvoudig internetproducten gekocht en betaald worden. Als er een machtiging wordt gegeven aan een webshop, dan kan deze geld afschrijven van de rekening van iemand anders.

Braakhuis: "De Nederlandse Bank accepteert dat mensen machtigingen voor betaling afgeven via internet, zonder handtekening. Het is als een pinpas zonder pincode, namelijk vragen om problemen. De klanten van de ING zijn hun saldo niet meer zeker zolang deze situatie blijft bestaan".

Vragen van het lid Braakhuis aan de minister van Financiën over betalingsverkeer via internet


1. Bent u bekend met het bericht dat basale gegevens van alle klanten van de ING-bank via internet te achterhalen zijn?
2. Klopt het dat DNB betaling per machtiging via internet toestaat en dat daarmee de deur openstaat voor zeer eenvoudige fraude? Zo ja, op basis van welke wet- en regelgeving baseert DNB dit besluit? Bent u bereid DNB te vragen het betalen via machtiging zonder handtekening onmogelijk te maken?

3. Kunt u toelichten wat de risico's zijn van de verschillende andere betalingsopties via internet voor de consument en voor de beheerder van de betrokken leverancier?

4. Deelt u mijn zorg dat de uitgelekte klantgegevens van de ING-bank misbruikt kunnen worden om op grote schaal te frauderen? Kunt u dat toelichten?

5. Kunt u garanderen dat de klanten van de ING-bank en beheerders van webshops geen nadelige financiële of materiële gevolgen zullen ondervinden van zo'n mogelijke fraude? Zo nee, welke maatregelen bent u van plan te nemen om te voorkomen dat consumenten en beheerders het slachtoffer worden van dergelijke fraude? Kunt u uw antwoorden toelichten?

6. Kunt u deze vragen met spoed behandelen, met het oog op de urgentie van het probleem?