Gemeente Hoorn

Rapportcijfer voor Hoornse kermis: 7,6

De Hoornse kermis krijgt van de bezoekers een gemiddeld rapportcijfer van 7,6. Bij dit algemene oordeel over de kermis speelt de leeftijd van de ondervraagden vrijwel geen rol. Dit blijkt uit de rapportage van I&O Research over het onderzoek dat het bureau in september in opdracht van de gemeente Hoorn hield onder het digitale stadspanel. De resultaten van het onderzoek komen op tafel bij de evaluatie van de kermis 2010 en de voorbereidingen voor 2011. De gemeente wilde graag weten in hoeverre inwoners uit Hoorn de kermis hebben bezocht en hoe tevreden zij hierover zijn. 709 van de 1.518 leden van het Stadspanel Hoorn hebben de vragenlijst via internet ingevuld en teruggestuurd.

Gezelligheid Bijna driekwart van de Hoornse bevolking bezocht dit jaar de Hoornse kermis. Vooral onder de 16- tot 34-jarigen is de kermis populair. De meeste mensen fietsen naar de kermis of nemen de auto. Een enkeling gaat met de bus of trein. Het belangrijkste motief om naar de kermis te gaan is de gezelligheid (67%), gevolgd door een uitje voor de kinderen (45%) en cafébezoek (20%). Van alle speciale dagen worden de vuurwerkavond, lappendag en de familiedag het meest bezocht. De openingsdag en ladies night scoren beduidend lager. Over het algemeen is men tevreden over de kermis; bezoekers geven een gemiddeld rapportcijfer van een 7,6. Men is zeer te spreken over de variatie van de attracties, de locatie en duur van de kermis en de openingstijden. Ook over de toiletvoorzieningen is tweederde (zeer) tevreden.

Randprogramma Naast de kermisattracties was er op de kermis in 2010 een randprogramma met optredens van artiesten en rondlopende kinderfiguren. In totaal zijn vier op de tien bezoekers tevreden over het randprogramma. Een vijfde vindt het programma matig tot slecht. Tweederde van de bezoekers voelt zich veilig op de kermis. Eventuele onveiligheidsgevoelens worden vooral veroorzaakt door het gedrag van beschonken kermisbezoekers, verlies van overzicht door de drukte en groepsvorming.

Belang voor Hoorn Negen van de tien bezoekers vinden de kermis belangrijk voor een stad als Hoorn. Jong en oud denken daar hetzelfde over. 50% vindt het van belang dat de Hoornse kermis tot de top van Nederland behoort. Op dit punt is er wel verschil tussen de leeftijdsgroepen: 35-plussers hechten hier minder waarde aan.