Gemeente Cranendonck


Veel belangstelling voor open dag huiskamerproject KBO Budel

De open dag in gemeenschapshuis De Borg van het Huiskamerproject KBO-Budel trok veel belangstellenden. Het Huiskamerproject is een samenwerkingsproject van de gemeente Cranendonck, KBO-Budel en Land van Horne. Het huiskamerproject is een ontmoetingsmogelijkheid voor ouderen die even de deur uit willen en op zoek zijn naar aanspraak en gezelligheid.

In de openingstoespraak onderstreepte de voorzitter van de KBO-Budel Jan Nijland dit nogmaals waar mensen in een ongedwongen sfeer elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe contacten leggen. Nu is op 2 zondagen in de maand het huiskamerproject open. We zijn van plan om in 2011 alle zondagen open te zijn en, als er voldoende vrijwilligers zijn, ook op dinsdag- en woensdagochtend.

Wethouder Frans Strik schetste dat de gemeente Cranendonck met dit project voorop loopt. De gemeente biedt in samenwerking met het Land van Horne en de KBO-Budel aan mensen die door de bezuinigen van de overheid verstoken zijn van de dagopvang om die begeleiding voort te zetten in een vorm van dagbesteding in kamer 24 van de Borgh. Om dit mogelijk te maken heeft de gemeente uit het WMO-budget geld vrij gemaakt. Mensen voor wie de indicaties zijn vervallen en toch graag mee willen doen, kunnen zich aanmelden via het Wmo-Loket in Budel of Maarheeze. De wethouder maakt van de gelegenheid gebruik om ook de maaltijdvoorziening in De Borgh onder de aandacht te brnegen. Clusterdirecteur mevrouw Riet van de Broek van het Land van Horne was blij met het initiatief van de KBO-Budel en de gemeente Cranendonck om na de verhuizing van de dagopvang naar het nieuwe onderkomen in Mariënburght de dagopvang voor niet geïndexeerde op deze wijze voort te zetten. Het Land van Horne zal deze initiatieven blijven ondersteunen en heeft er vertrouwen in dat dit samenwerkingsproject ook zal slagen.

De coördinator van dit project Kees Renkens geeft in het kort aan hoe dit project is ontstaan en tot stand is gekomen. In 2003 is er een onderzoek geweest: "Is Uw gemeente Ouderenproof" Uit dit onderzoek is het project het Activerend huisbezoek gestart. Uit beide onderzoeken bleek dat de vereenzaming onder ouderen een steeds groter probleem aan het worden is. Er kan veel weg vallen als mensen ouder worden, werk, partner familieleden en vrienden. Bovendien wordt de gezondheid en mobiliteit minder.
Het aantal alleenstaande ouderen vanaf 55 jaar neemt de komende 20 jaar met 55% toe. 20% van de alleenstaande zelfstandige wonende ouderen hebben geen reguliere of vrijwilligershulp.

Daarom heeft de KBO-Budel een ontmoetingsruimte ingericht voor aangepaste ontmoetingsactiviteiten en waar mensen in een ongedwongen sfeer samen kunnen zijn. In november 2009 is het Huiskamerproject gestart in het parochiehuis van de kerk te Budel en met ingang van december 2010 in kamer 24 van De Borgh.
Omstreeks 15.00 uur sluit Jan Nijland het officiële gedeelte af. Hij memoreert dat vrijwilligers zeer belangrijk zijn die het huiskamerproject willen verzorgen. Daarom zijn wij op zoek naar mensen die interesse hebben om vrijwilliger te worden in de huiskamer. Jan stelt de vrijwilligers die aan het huiskamerproject meewerken aan de bezoekers voor en wat met een luid applaus werd onderstreept. Men kan de doelen niet bereiken zonder hun inzet en betrokkenheid.