CNV Vakmensen


Ondanks wetsovertredingen veel ontslagen bij Doorwin

07 december 2010
Vanochtend deed de rechter uitspraak in de ontslagzaak tegen De Vries Kozijnen in Gorredijk, onderdeel van de Doorwin Groep. De rechter accepteert de noodzaak van de ingreep, maar vindt ook dat Doorwin in alle opzichten onfatsoenlijk heeft gehandeld en wetten heeft overtreden.

Doorwin wil tweehonderd werknemers ontslaan, waarvan 124 bij De Vries Kozijnen. Het concern regelde dit proces niet via het UWV, maar via de kantonrechter (via allemaal individuele ontslagaanvragen). Nadat CNV Vakmensen daar vorige week collectief verweer voerde deed de rechter vanochtend uitspraak.

De uitspraak houdt in, dat Doorwin uiterst onzorgvuldig heeft gehandeld, dat de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) en de Wet Melding Collectief ontslag zijn geschonden en dat de regels uit de Cao voor het Timmerbedrijf zijn overtreden. Tegelijkertijd echter ziet de rechter wel de noodzaak van de ingreep in. Dit betekent, dat bij De Vries kozijnen in Gorredijk 124 van de 278 mensen hun baan verliezen. Doordat de zaak nu ontvankelijk is verklaard, gaat CNV Vakmensen aanstaande dinsdagmiddag bij de rechtbank in Heerenveen individuele verweren voeren.

Hier komt bij, dat Doorwin bij de aanvraag niet de eerder gewerkte jaren op uitzendbasis heeft meegenomen bij het afspiegelingsbeginsel. CNV Vakmensen had eerder op deze noodzaak gewezen, maar het bedrijf weigerde dit. Nu heeft de rechter bepaald, dat dit alsnog moet, zodat Doorwin nu nieuwe lijsten moet gaan opstellen van de werknemers.

Bestuurder Mirjam Pieters van CNV Vakmensen hinkt op twee gedachten: "Ik ben blij voor de werknemers dat de rechter de handelwijze van het concern zeer duidelijk heeft afgewezen. Dat de mensen zich slecht behandeld voelden was dus terecht. Helaas worden hiermee de ontslagen niet tegengehouden. Je zou je kunnen voorstellen, dat we opnieuw om de tafel gaan om over een verbeterd sociaal plan te gaan praten. Maar dat overleg hebben we al eerder stopgezet, omdat de directie iedere verbetering weigerde."