Gemeente Onderbanken


Uitkeringsfraude: ISD BOL spoort het op

De sociale recherche van ISD BOL, de Intergemeentelijke Sociale Dienst Brunssum, Onderbanken en Landgraaf, heeft â¬78.000,00 aan uitkeringsfraude opgespoord.

Als iemand een bijstandsuitkering ontvangt, betekent dit dat er rechten en plichten zijn. Men heeft recht op een minimuminkomen, maar moet ISD BOL wel over alle inkomsten informeren. Doet men dit niet, dan zijn de consequenties voor de bijstandsontvanger. Als blijkt dat men zich niet houdt aan de verplichtingen, start de sociale recherche een onderzoek. ISD BOL let op een zorgvuldige besteding van gemeenschapsgelden en als men zich niet aan de regels houdt, volgen er maatregelen.

Fraudezaak Brunssum
Zo is er een onderzoek verricht naar een echtpaar in Brunssum. Na een melding van een gaslek heeft de politie een inval gedaan in een huurwoning en hierbij een hennepplantage aangetroffen met bijna 500 planten. Op het adres woont een echtpaar dat ten tijde van de inval op vakantie was in Spanje. Uit het politieonderzoek kwam naar voren dat het echtpaar een bijstandsuitkering ontving. De sociale recherche heeft vastgesteld dat gedurende vijf jaar ten onrechte een uitkering is verstrekt. Het echtpaar heeft de afgelopen jaren over behoorlijk wat middelen beschikt. Zo had men autoâs en een motorboot "voor de zekerheid" op naam van zogenaamde "katvangers" staan. Het appartement in Spanje werd al een jaar gehuurd. Het echtpaar is door de sociale recherche aangehouden en ISD BOL heeft bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan van bijstandsfraude. Er wordt een bedrag van ⬠78.000,00 teruggevorderd. Bovendien is de bijstandsuitkering van het echtpaar beëindigd.

Meer weten?
Wilt u meer weten over fraudepreventie, dan kunt u terecht bij de site van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid : www.weethoehetzit.nl. Dat het ministerie de zaak serieus neemt, blijkt ook uit het feit dat er op radio en tv aandacht aan deze campagne wordt besteed.