Hogeschool Windesheim

Persbericht, 7 december 2010

Windesheim wil de gedachte van kerst dichter bij studenten en medewerkers brengen met onder meer het kunstobject âMaryâ. Door âpijnlijke schoonheidâ werpt de videofilm van Arent Weevers een bijzonder licht op het kerstfeest. De videokunstenaar maakt gebruik van motieven die teruggrijpen op bekende beelden en verhalen uit de Bijbel en de christelijke traditie. Van 1 tot 15 december is de film van ruim vijf minuten continue te zien in het Atrium van Windesheim.

In tegenstelling tot de traditionele, ingetogen en religieus geklede Maria toont de videofilm Maria als een icoon van zwangerschap en moederschap in haar pure naaktheid, schoonheid, kracht en kwetsbaarheid. Alleen haar loshangende haren bedekken haar lichaam. âMaryâ is opvallend en nodigt uit tot reflectie en gesprek. Op 7 december kunnen mensen van 16.00 â 17.00 uur aan de dialoogtafel in het Atrium met elkaar discussiëren over de vraag: âWat doen deze beelden met je?â De film van Weevers is een betekenisvolle uiting van de identiteit van Windesheim en zijn pedagogische en maatschappelijke opdracht. Voor âMaryâ ontving Weevers onlangs in Los Angeles een âbest international videoartâ award.

Adventskaarsen, lichtposters en videoclips
Naast de videofilm symboliseren kaarsen, lichtposters en een videoclip van studenten Journalistiek op eigentijdse wijze de komende kerst. Vanaf de eerste adventsweek branden op twee plaatsen op Windesheim vier kaarsen met âuitlegkaartjesâ over advent. In een postercampagne met teksten over licht wil Windesheim in de adventsweken ook moslims en niet-religieuze mensen aanspreken. De videoclip met het thema âLichtâ draait deze weken op de mediawand van het X-gebouw en op diverse beeldschermen in de hogeschool.