Beëindiging Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt per 1 januari 2012

07/12/2010 14:00

SBO

Het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) houdt op 1 januari 2012 op te bestaan. De in het SBO verenigde werkgevers- en werknemersorganisaties verschuiven de focus van bovensectorale kennisuitwisseling naar samenwerking binnen de eigen onderwijssector. Het komende jaar wordt onderzocht hoe de bij het SBO aanwezige kennisinfrastructuur, expertise, cijfermatige gegevens, instrumenten en netwerken kunnen worden verankerd en overgedragen.

Activiteiten in 2011

De voor 2011 geplande activiteiten van het SBO gaan door. Zo ondersteunt het SBO het regionale netwerk van platforms voor de onderwijsarbeidsmarkt gedurende het gehele jaar. Ook blijft het de websites www.onderwijsarbeidsmarkt.nl en www.stamos.nl in 2011 onderhouden. Daarnaast vinden andere belangrijke activiteiten plaats zoals:


- verkenningen en onderzoeken, onder meer over het opleidingenstelsel, arbeidscontracten in het onderwijs en uitval van studenten op de pabo's en lerarenopleidingen. Volgende week verschijnt een diversiteitsmonitor;


- het onderhouden van een goede cijfermatige informatiebasis over onderwijspersoneel;


- het actualiseren en verbeteren van regionale en sectorale arbeidsmarktanalyses;


- debatten en conferenties over onder meer professionalisering, arbeidsproductiviteit en strategisch personeelsbeleid;


- panelonderzoeken onder werkgevers en werknemers over diverse actuele thema's;


- de coördinatie van de InnovatieImpuls Onderwijs.

Met deze activiteiten ondersteunt het SBO in 2011 werkgevers, werknemers, onderwijsinstellingen en de overheid in hun arbeidsmarktbeleid.

Over het SBO

Het SBO is in 1996 opgericht als een organisatie van werkgevers en werknemers in het onderwijs en (tot 2000) de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het SBO richt zich op het functioneren van de onderwijsarbeidsmarkt. Het is uitgegroeid tot een kenniscentrum dat op basis van onderzoek signalen afgeeft aan het onderwijs, de samenleving en de politiek. Ook biedt het inhoudelijke ondersteuning aan de cao-partijen in het primair en voortgezet onderwijs en aan bijna vijftig regionale platforms, waarin scholen samenwerken met lerarenopleidingen.





http://www.onderwijsarbeidsmarkt.nl