Gemeente Ede

dinsdag, 7 december 2010

Vuurwerkcampagne `Lekker Knallen? Niks Verknallen!`

De gemeente Ede gaat onder het motto `Lekker Knallen? Niks Verknallen!` een campagne voeren voor een schone, veilige en rustige jaarwisseling voor iedereen. De publiekscampagne is een vervolg op die van 2008 en 2009. In een reeks artikelen en advertenties op de Infopagina's in nieuwsblad Ede Stad en posters langs de weg wordt inwoners opgeroepen van de jaarwisseling een feest te maken. Op TV Ede draait in de week voor de jaarwisseing een voorlichtingsspotje mee.

De gemeente is verantwoordelijk voor een veilige jaarwisseling. Om deze reden besteedt Ede de komende weken aandacht aan onderwerpen als vuurwerk en veiligheid, Bureau Halt, vreugdevuren en feesten. De gemeente Ede heeft gekozen voor een speciale campagne `Lekker Knallen? Niks Verknallen!` gericht op een schone, veilige en rustige jaarwisseling. Deze loop inmiddels voor het derde achtereenvolgende jaar.

Vuurwerkafval opruimen

In de artikelen op de gemeentelijke informatiepagina's in Ede Stad is aandacht voor de thema's schoon, veilig en rustig, regelgeving omtrent afsteken van vuurwerk, de rol van Bureau Halt en het opruimen van vuurwerkafval.
Op posters langs de weg en advertenties in de krant komen in de week voor de jaarwisseling de thema's, schoon, veilig en rustig aan bod. Deze onderwerpen staan ook centraal in het het tv-spotje.

Afspraken

Samen met de politie en de brandweer en de gemeentelijke afdelingen Toezicht en Beheer zijn er afspraken gemaakt. Door goed samen te werken wil burgemeester Cees van der Knaap problemen voorkomen en bij calamiteiten snel op kunnen treden om erger te voorkomen. In de wijken Ede-Zuid en Veldhuizen zijn buurtvaders op straat. De politie heeft ook een speciaal vuurwerkteam actief, dat zich vooral richt op het opsporen van illegaal vuurwerk.

Ongelukken en schade

Waarom is al deze aandacht zo belangrijk? Omdat jaarlijks veel vuurwerkslachtoffers te betreuren vallen, er jaarlijks veel overlast is en er jaarlijks veel mensen - onder wie veel jeugdigen - met justitie of Bureau Halt in aanraking komen vanwege illegaal vuurwerk of het afsteken van vuurwerk als dat niet mag.
Vorig jaar bedroeg de schade door vernielingen en vreugdevuren alleen al aan gemeentelijke eigendommen circa EUR 30.000, --. De belastingbetaler draait hiervoor op.