Gemeente Someren


Laatste mogelijkheid aanmelden bodemonderzoek zinkassen

Actief Bodembeheer de Kempen (ABdK) streeft ernaar bodemverontreiniging met zware metalen in en rondom de Kempen zoveel mogelijk aan te pakken. Eén van de oorzaken van deze verontreiniging zijn zinkassen, het restant van verhit zinkerts. Ze worden ook wel slakken of sintels genoemd en zijn het afvalproduct uit een voormalig productiepro-ces in de zinkindustrie. In samenwerking met ABdK streeft de gemeente ernaar om zinkassen te verwijderen. Tot uiterlijk 1 januari 2011 is het voor inwoners mogelijk om een gratis bodemonderzoek aan te vragen.

Zinkassen: de perfecte verharding?

De zinkfabrieken hadden niks aan de assen (van gruis tot en met brokken) die na het smeltproces achterbleven. Maar die zinkassen hadden wel een stevige structuur en waren daardoor heel geschikt als verhardingsmateriaal voor wegen, paden en erven. Bijkomend voordeel was dat er geen onkruid op groeide. Gemeenten en burgers konden ze gratis afhalen bij de fabriek. Dat werd dan ook in geheel Zuidoost-Brabant en Midden-Limburg op grote schaal gedaan en vele wegen en erven zijn er in het verleden mee verhard.

Schadelijke effecten op mens en milieu

Pas halverwege de jaren '80 van de vorige eeuw groeide het milieubesef in Nederland. Toen drong ook het besef door dat zinkassen schadelijk zijn voor het milieu en mogelijk ook voor mensen. Duidelijk was dat op plaatsen waar zinkassen lagen niet alleen onkruid wegbleef, maar dat ook andere planten en bomen het er slecht deden. Dit kwam door de zware metalen die in de zinkassen zitten: m.n. zink, cadmium, arseen, koper en lood. Deze lossen op in contact met (regen)water, waardoor ook de omliggende bodem en het grondwater worden vervuild.

Een te grote hoeveelheid van deze zware metalen in milieu of lichaam is schadelijk. Voor planten en bomen heeft met name zink het meest negatieve effect. Ze groeien minder goed en/of sterven af, waardoor de vegetatie zeer eenzijdig wordt. Voor mensen zijn met name cadmium en lood het meest schadelijk. Lood in het bloed kan bij kinderen leiden tot een verminderde intelligentieont-wikkeling. Cadmium wordt door het lichaam nauwelijks uitgescheiden en hoopt zich op in de nieren. Een (gedurende het leven) te grote ophoping van cadmium in de nieren kan leiden tot het disfunctioneren van de nieren en broze botten.

Actieve aanpak zinkassen in Someren

De gemeente Someren is actief in de aanpak van zinkassen en door zinkassen verontreinigde bodem op particuliere locaties. In samenwerking met ABdK streeft de gemeente ernaar om zinkassen en bodemverontreiniging met zware metalen zoveel mogelijk uit het milieu te verwijderen.

In de periode 2005-2009 zijn in de gemeente Someren 286 bodemonderzoeken uitgevoerd en 136 verontreinigde percelen gesaneerd. De gemeente Someren heeft bijgedragen aan 20% van de saneringskosten en doet dit ook nog in 2010.

Bodemonderzoek

Iedere bewoner van Someren die een concreet vermoeden heeft, dat de bodem op zijn/haar perceel verontreinigd is door zinkassen (nu nog aanwezig of door toepassing in het verleden) kan zich nog tot uiterlijk
1 januari 2011 aanmelden bij ABdK voor een voor particulieren en agrarische bedrijven gratis en vrijblijvend bodemonderzoek. ABdK betaalt de kosten voor dit bodemonderzoek. Zinkassen herkent u aan de zwart-bruine kleur en korrelige structuur.

Sanering en subsidieregeling

Als uit het bodemonderzoek blijkt dat er inderdaad zinkassen aanwezig zijn, dan wordt geadviseerd de verontreinigde grond te saneren. Het staat de eigenaar echter vrij dit niet te doen. Wordt er overgegaan tot saneren, dan betaalt de gemeente Someren 20% van de saneringskosten en neemt ABdK 60% voor haar rekening, op voorwaarde dat het bodemonderzoek vóór of in 2010 is uitgevoerd en enkel zo lang het budget dit toelaat. Voor de burger resteert dan de overige 20% (bij sanering tot de bodemkwaliteit voor een siertuin).

Deze zogenaamde co-financieringsregeling stopt op korte termijn. Het einde van het door het Rijk toegekende budget is in zicht. Daardoor kan ABdK niet meer garanderen dat er voor saneringen die nu nog worden aangemeld, nog budget beschikbaar is. Dit beschikbare budget wordt op basis van het principe "wie het eerst komt, wie het eerst maalt" toegekend. Concreet betekent dit dat er wordt gekeken naar de datum van binnenkomst van de (ondertekende) saneringsovereenkomst (en niet naar de datum van de aanvraag voor het bodemonderzoek). De gemeentelijke bijdrage loopt samen met de bijdrage van ABdK en ook hiervoor geldt "op is op". Vanzelfsprekend worden de mogelijkheden voor co-financiering besproken naar aanleiding van het bodemonderzoek, en dus vóór eventuele ondertekening van de saneringsovereenkomst.

Meer informatie kunt u vinden op www.abdk.nl of u kunt bellen naar het projectbureau Actief Bodembeheer De Kempen, de heer E. Heskes (040-2329276) of de gemeente Someren, de heer P. Steenbergen (0493-494888).

Aanmelden voor het uitvoeren van een gratis bodemonderzoek kan tot uiterlijk 1 januari 2011 via het aanvraagformulier op de site van ABdK (www.abdk.nl) of door te bellen naar ABdK (040-2329292).