Gemeente Enschede

College vraagt reacties op flat aan de Vlierstraat als locatie voor huisvesting van mensen die dak- of thuisloos zijn.

Locatiekeuze van opvang naar wonen in stadsdeel Zuid, ook flat tegenover afvalbrengpunt Zuid lijkt geschikt.

Voor het college van burgemeester en wethouders lijkt een flat aan de Vlierstraat, het blok tegenover het afvalbrengpunt Zuid, een geschikte mogelijkheid om een woonvoorziening te realiseren voor mensen die nu dak- of thuisloos zijn.
De flat is eigendom van Domijn. Woningcorporatie Domijn heeft met de huidige bewoners afspraken kunnen maken over de toekomst van de flats aan de Vlierstraat en het beschikbaar kunnen krijgen van het bewuste blok voor genoemde doelgroep. Wanneer de woonvoorziening er inderdaad komt gaat Tactus daar de begeleiding geven.
De locatie wordt nu eerst besproken met direct betrokkenen. Zij worden gevraagd hun reactie te geven. Tijdens de inloopbijeenkomsten op 14 en 15 december in het Bonhoeffercollege zijn mensen van de woningbouwcorporatie, de zorginstelling en de gemeente aanwezig om antwoorden te geven op de vragen.

Iedereen onderdak
De gemeente Enschede werkt met diverse instanties (corporaties, zorginstellingen, zorgkantoor en politie) samen aan de huisvesting van mensen die al langere tijd dak- of thuisloos zijn. Passende huisvesting, in combinatie met professionele begeleiding, stelt deze mensen in staat weer meer structuur aan te brengen in hun leven.

Woonvoorzieningen in de stad
In Enschede zijn al twee woonvoorzieningen gerealiseerd. Eén aan de Hengelosestraat (stadsdeel Centrum) en één aan de Dr. A.H.J. Coppesstraat (stadsdeel Noord). Daarnaast zijn er twee gepland. Eén op de hoek van de Minkmaatstraat/Leliestraat (stadsdeel Centrum) en één in de Oosterkerk aan de Oostburgweg (stadsdeel Oost). De gemeente heeft er voor gekozen om de voorzieningen verspreid over de hele stad te realiseren. Om geschikte locaties te vinden, is wijkraden, individuele burgers, corporaties en de gemeente gevraagd hiervoor voorstellen te doen. Dat heeft geleid tot de aanmelding van bijna 200 locaties. Aan de hand van een uitgebreide lijst met voorwaarden zijn de meest geschikte locaties aangewezen. Zo moeten de gebouwen/percelen bijvoorbeeld groot genoeg, beschikbaar en betaalbaar zijn. Verder moeten begeleiding en toezicht goed kunnen worden geregeld. In 2011 zal in stadsdeel West eenzelfde zoekproces naar een geschikte locatie voor opvang van dak- en thuislozen worden uitgevoerd.

Twee opties
31 van de aangedragen locaties lagen in stadsdeel Zuid. Van die 31 zijn er 5 besproken met wijkraden en sleutelfiguren in Zuid. Daaruit kwamen twee serieuze opties naar voren. Behalve de Vlierstraat is ook de locatie aan de Zenderenbrink voorgelegd aan betrokkenen in de directe omgeving. Over die locatie is na het verzamelen van alle reacties inmiddels het besluit genomen dat deze gereserveerd wordt voor een woonvoorziening die door Domijn ontwikkeld en door het Leger des Heils geëxploiteerd gaat worden.
Het besluit om nu ook de Vlierstraat te gaan bespreken met mensen in de directe omgeving was afhankelijk van de uitkomst van de gesprekken die Domijn voert met de huidige bewoners. De Vlierstraat is tenslotte een bewoonde locatie, waar Domijn samen met bewoners een toekomstvisie ontwikkelt. Dat gesprek met die huidige bewoners heeft vanzelfsprekend de eerste prioriteit gehad. Toen Domijn half november aangaf dat er goede afspraken gemaakt konden worden met de bewoners kon ook deze locatie voorgelegd gaan worden aan direct betrokkenen.

Inspraak
Het college van Burgemeester en Wethouders neemt geen definitief besluit zonder de mening te hebben gehoord van onder meer de mensen in de directe omgeving van de beoogde locatie. Deze mensen en instanties zijn bezocht en worden uitgenodigd te reageren. Reageren kan via een reactieformulier, via de website (www.iedereenonderdak.enschede.nl), of door contact te zoeken met de projectleider (053-4817798) of het stadsdeelmanagement (053-4750451).

Op dinsdag 14 december en woensdag 15 december zijn twee inloopbijeenkomsten gepland. In het gebouw van het Bonhoeffercollege aan de Vlierstraat 77 kunnen belangstellenden tussen 18.00 en 21.00 uur binnen lopen.
Tijdens deze bijeenkomsten kunnen mensen zich ook aanmelden voor de omgevingsbeheergroep. Deze groep bestaat uit vertegenwoordigers van alle mensen die te maken hebben met de woonvoorziening, denk hierbij aan de begeleidende instelling, buurtbewoners, corporatie, stadsdeelmanagement en politie.