Inspectie Verkeer en Waterstaat


VROM-Inspectie en IVW publiceren sanctiestrategie Kwalibo

Nieuwsbericht | 07-12-2010

De VROM-Inspectie (VI) en de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) hebben zwart op wit gezet welke bestuurlijke straf zij zullen opleggen bij overtredingen van het Besluit Bodemkwaliteit.

Per overtreding worden verzwarende en verzachtende omstandigheden gewogen via een scoretabel. De uitkomst kan variëren van een waarschuwing, een dwangsom, die kan oplopen tot EUR50.000, stillegging van het werk tot voor de zware gevallen schorsing of intrekking van erkenningen. Publicatie van deze `Sanctiestrategie Kwalibo' moet helpen overtredingen te voorkomen.

De nieuwe sanctiestrategie houdt, onder meer, rekening met de gevolgen van overtredingen voor milieu en volksgezondheid, recidive, de omvang van de werkzaamheden en de houding van de overtreder.

VI en IVW houden toezicht op een groot aantal bodemwerkzaamheden die alleen mogen worden uitgevoerd door erkende bedrijven volgens wettelijk vastgelegde richtlijnen en protocollen.

De VI is op het land verantwoordelijk voor het toezicht op de werkzaamheden van, onder andere, bodemonderzoeksbureaus en bodemsaneringsbedrijven, grondreinigers en grondbanken, producenten van bouwstoffen, en bedrijven die vloeistofdichte vloeren of ondergrondse tanks aanleggen en inspecteren.

De IVW houdt hen in de gaten bij werkzaamheden aan oevers of waterbodems. Met de nieuwe gezamenlijke sanctiestrategie zullen vergelijkbare overtredingen op het land of in het water op dezelfde manier worden bestraft.