Deltion College


nieuws

07-12-10

Lesmateriaal opleiding luchtvaarttechniek Deltion onderzocht

Vorige week gaf Defensie aan uit voorzorg vliegtuigmotoren terug te willen halen die in de jaren tachtig en negentig aan scholen zijn uitgeleend als lesmateriaal. Aanleiding voor het terughalen waren mogelijke gezondheidsrisico's in verband met mogelijke stralingsbelasting en eventuele asbestverontreiniging. Het betreft de J79-motor van de F-104 Starfighter en de J85- motor van de NF-5. Vorige week is Defensie bij Deltion een nader onderzoek gestart.

De J79-motor van de F-104 Starfighter is sinds ca. 1992 in het bezit van Deltion (het vliegtuig buiten aan de Zwartewaterallee). De motor van dit vliegtuig staat sinds twee jaar in een externe opslag en heeft dus nooit op de nieuwe locatie op de Campus gestaan. Aan het inwendige van de motor is in de afgelopen jaren niet gesleuteld. De deskundigen van Defensie gaven aan dat er geen overschrijding van de blootstellingsnormen is vastgesteld, ook niet m.b.t. de manier waarop in het verleden met deze motor gewerkt is binnen het onderwijs. Deze motor zal door Defensie afgevoerd worden, mede omdat die niet meer in het onderwijs gebruikt wordt.

De J85-motoren staan in de vliegtuighal in de campus. Het zijn de motoren van het NF-5 vliegtuig. Uit het Defensieonderzoek blijkt dat er geen enkele vorm van straling is waargenomen. Ook is er geen asbesthoudend materiaal aangetroffen. Defensie onderzoekt momenteel de mogelijkheden om deze motoren voor Deltion te behouden, omdat deze belangrijk zijn voor het onderwijs.

Defensie heeft een informatienummer geopend 0800-1351, waar mensen voor meer informatie terecht kunnen. Meer informatie bij Deltion is te verkrijgen via: 06- 216 050 96

---