Geen hangklok cadeau deze kerst maar vijf eenden

07/12/2010 15:05

Oxfam Novib

Zinnige kerstcadeaus steeds populairder

Den Haag, 7 december 2010. Van afslankgel tot een knijpermandje en van een toetsenbordstofzuiger tot een paar saaie sokken, iedereen heeft wel eens iets met kerst cadeau gekregen wat de plank volledig missloeg. Oxfam Novib biedt daarvoor een alternatief. De Pakt Uit cadeaus zijn praktische en zinnige cadeaus waar mensen in ontwikkelingslanden echt behoefte aan hebben.

Uit een online onderzoek via het Metro Life panel twee weken geleden bleek dat lang niet iedereen een nuttig cadeau met kerst krijgt. Zo kreeg 35 procent van de 770 deelnemers wel eens een cadeau wat niet in goede aarde viel. Een wc verfrisser bijvoorbeeld, sokken, afslankgel, een plastic hangklok met een rendier of een setje kledinghangers.

Zinnige cadeaus worden echter steeds populairder. Van de ondervraagden geeft 64 procent aan soms of regelmatig stil te staan bij het feit of een cadeau duurzaam is of niet. 63 procent geeft aan in meer of mindere mate duurzaamheid in acht te nemen bij het kopen van een kerspresent en 78 procent heeft er geen bezwaar tegen om een cadeau te krijgen waarmee men een goed doel steunt. Oxfam Novib speelt in op deze behoefte met Pakt Uit. Via de webwinkel kun je originele cadeaus kiezen, zoals een groentetuin, een toilet, een voetbal, een geit, een muskietennet of vijf eenden. De ontvanger van het cadeau in Nederland krijgt het cadeau niet echt, maar ontvangt een persoonlijke cadeaukaart. Het echte cadeau gaat naar mensen in een ontwikkelingsland, die daarmee de kans krijgen op een beter bestaan

De opbrengst van de cadeaus die gekocht worden via Pakt Uit gaat naar de partnerorganisaties van Oxfam Novib. Zij helpen mensen in ontwikkelingslanden in hun strijd tegen armoede. In Bangladesh kunnen vrouwen door het houden van kleinvee zoals eenden, werken aan een eigen inkomen. Eenden leveren eieren die gebruikt kunnen worden voor het eigen gezin maar ook verkocht kunnen worden op de markt. En eenden krijgen jongen die weer doorverkocht kunnen worden.

Over Oxfam Novib

Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen met partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.





http://www.oxfamnovibpaktuit.nl/


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,