KPMG

Datum: 7-12-2010

Bouwsector voorziet voorzichtig herstel
Ondanks het trage economische herstel zien bouwbedrijven en ingenieursbureaus wereldwijd de toekomst voorzichtig positief tegemoet. Naast een groeiende orderportefeuille verwachten de bedrijven volgend jaar nieuwe markten aan te boren en het serviceaanbod uit te breiden. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van KPMG onder 140 bouwbedrijven en ingenieursbureaus.

De grotere bedrijven verwachten hun activiteiten met name te verleggen naar het Midden Oosten, Azië, Australië en India. Ondanks de recessie heeft één op de vier bedrijven haar orderportefeuille het afgelopen jaar met meer dan 15% zien toenemen. Voor 2011 verwacht 14% van de bedrijven een groei van de orderportefeuille met meer dan 15% en één op de drie bedrijven verwacht een groei van 5 tot 15%.

Het vertrouwen van de bedrijven is volgens Pieter van der Zwet, segmentleider Building & Construction bij KPMG, opmerkelijk omdat nog altijd fors bezuinigd wordt op de overheidsuitgaven en commerciële opdrachtgevers een afwachtende houding aannemen. Van der Zwet: "Het vertrouwen van de sector is echter wereldwijd gestegen, vooral in Azië/Pacific waar 20% van de bedrijven verwacht dat de orderportefeuille aanzienlijk zal groeien. Voor wat betreft de winstverwachting verwacht ik echter een heel ander beeld. De bedrijven opereren in een markt die zeer concurrerend is en één op drie bedrijven geeft aan in te schrijven op nieuwe projecten waarbij de marges zeer laag zijn. Een beperkt aantal ondernemingen verwacht volgend jaar mensen te ontslaan en één op de drie bedrijven verwacht in 2011 zelfs meer mensen aan te nemen. Bijna 40% van de bedrijven verwacht meer geld te investeren in onderzoek & ontwikkeling."

Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat de bouwsector vindt dat zij nauwelijks profijt heeft gehad van de stimuleringsmaatregelen van de overheid. Van der Zwet: "Een meerderheid van de bedrijven in de Verenigde Staten, Europa en Afrika vindt dat de maatregelen geen enkele invloed hebben gehad op de markt. Alleen bedrijven in Azië/Pacific vinden dat de invloed van de stimuleringsmaatregelen aanzienlijk is geweest. En ook voor de komende twee jaar zijn de bedrijven uiterst sceptisch over de gevolgen van de stimuleringsmaatregelen. Bijna 70% van de bedrijven verwacht geen enkele invloed en één op de vier bedrijven verwacht een beperkte toename van nieuwe opdrachten."

Een meerderheid van de onderzochte bedrijven overweegt volgens Van der Zwet op korte termijn de focus te verleggen naar nieuwe, meer gespecialiseerde typen dienstverlening en nieuwe markten. Van der Zwet: "Wereldwijd zijn er duidelijke signalen dat de bedrijven hun aandacht verleggen van grote infrastructurele projecten, zoals spoorwegen, wegen en bruggen, naar energie, mijnbouw en water. Dit geldt vooral voor de grote bedrijven. Specialismen zijn noodzakelijk om voldoende marge te kunnen genereren. De marges voor het meer traditionele werk blijven voorlopig onder druk staan. Voldoende winst is dan alleen veilig te stellen door het primaire proces verder te optimaliseren of door een herpositionering naar meer gespecialiseerde diensten en markten."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, +31 20 656 7039.

Het bij dit onderzoek horende rapport kunt u hier downloaden.