Gemeente Den Haag

Winnaar aanbesteding Cultuurforum bekend

Gepubliceerd: 07 december 2010 Laatste wijziging: 07 december 2010

Neutelings Riedijk Architecten is de winnaar geworden van de aanbesteding voor het ontwerp van het nieuw dans- en muziekcentrum aan het Spuiplein.
Ontwerp Cultuurforum Neutelings Riedijk Architecten

Neutelings Riedijk Architecten is gekozen omdat in hun ontwerp het Nederlands Danstheater, het Residentieorkest, het Koninklijk Conservatorium en de Stichting Gastprogrammering op de beste manier gezamenlijk onderdak kunnen vinden.

De commissie vindt het structuurontwerp van het architectenbureau 'een veelbelovend, logisch opgebouwd concept, dat een nieuw en eigentijds evenwicht zoekt tussen de schaal van de historische binnenstad en de hoogbouw van het naastgelegen Wijnhavenkwartier'.

interieur nieuwe Cultuurforum

De commissie acht de voorgestelde koepel bovenin het gebouw in meer dan één opzicht een vondst. Beide daarin gelegen zalen kunnen onafhankelijk van elkaar worden gebruikt, maar ook als één grote zaal fungeren. Hierdoor biedt het gebouw een ongekende flexibiliteit.

Bij de beoordeling van de ingediende ontwerpen heeft de commissie bijzondere aandacht geschonken aan de relatie tussen het gebouw en het Spuiplein. Zij heeft hierbij vooral gekeken naar het belang dat de Haagse burger hieraan hecht.

De bouw van het nieuwe Cultuurforum aan het Spuiplein is met deze uitverkiezing nog niet zeker. Het college van burgemeester en wethouders zal hier later een beslissing over nemen.