Trimbos-instituut

Oproep om te investeren in mentaal kapitaal van burgers

7 december 2010

Overhandiging GGZ manifest aan Leon van Halder (DG VWS) Het Trimbos-instituut, GGZ Nederland en ZonMw doen een brede oproep om te investeren in het mentaal functioneren van burgers.

Er wordt in Nederland onvoldoende geïnvesteerd in het mentaal kapitaal van burgers. Dit draagt bij aan schooluitval, krapte op de arbeidsmarkt, (onnodig) ziekteverzuim, maar behelst ook het gevaar van toenemende uitsluiting, onvrede en maatschappelijk onrust. Het `Manifest voor een breed gedragen inspanning voor geestelijke gezondheid', opgesteld door vier GGz-ambassadeurs en geïnitieerd door ZonMw, GGZ Nederland en het Trimbos-instituut pleit voor een omslag. In het manifest wordt gesteld dat burgers, overheid, instituties en bedrijfsleven gezamenlijk verantwoordelijkheid moeten nemen en acties opzetten voor meer kennis over vergroting van het mentaal kapitaal. Het manifest is vanmiddag in Nieuwspoort officieel gepresenteerd.

Oud-staatssecretaris van VWS en Tweede Kamerlid Dick Dees; oud-bestuurder van o.m zorgverzekeraar VGZ-IZA-TRIAS-UNIVÉ Boudewijn Dessing; psychiater en bestuurder Armand Höppener en Arga Paternotte van Oudervereniging Balans spraken het afgelopen jaar met vertegenwoordigers van cliënten, beroepsgroepen en GGz-instellingen, verzekeraars, eerste lijn, de SER, onderwijs, jeugd en justitie, wetenschap, beleid en de gemeentelijke en landelijke overheid. Zij kwamen tot een duidelijke conclusie: burgers op verschillende plaatsen in de samenleving hebben grote behoefte aan steun bij geestelijke gezondheidsvragen. Maatschappelijke partijen ervaren een kloof tussen de huidige en gewenste situatie. Het ontbreken van toegepaste kennis op gebied van preventie, zelfmanagement en e-health-ondersteuning maakt deze kloof nog groter.

Urgentie voor meer samenwerking
De ambassadeurs komen met conclusies, en wijzen ook een oplossingsrichting in de vorm van een breed actieprogramma. Zo moet de kennis over mentaal optimaal en geestelijk gezond functioneren breed in de samenleving verspreid worden en zou er meer gebruik gemaakt moeten worden van ervaringskennis over het functioneren met een mentale beperking en/of psychische ziekte. In het licht van de huidige economische situatie en grote maatschappelijke vraagstukken met betrekking tot jeugd, ouderen, grote steden (dak-en thuislozen), arbeid en veiligheid is het van groot belang als partijen hier gezamenlijk de schouders onder te zetten. Hierbij kan de GGz alleen succesvol het voortouw nemen als de geraadpleegde sectoren ook zélf vanuit hun expertise gaan bijdragen. Dus: meer en betere samenwerking van de GGz met de somatische zorg, de openbare gezondheidszorg en domeinen zoals opvoeden, onderwijs, arbeid, huisvesting, openbaar bestuur, justitie. Dit alles kan alleen vanuit het perspectief van burgers en cliënten.

Lees hier het manifest.

Zie het origineel

---

---------------------------