Provincie Noord-Holland

Concentratie zware metalen in IJmond ruim binnen de normen

07 december 2010 -

De concentraties aan lood, nikkel, cadmium, arseen, beryllium en vanadium in de IJmond voldoen ruim aan de Europese en wetenschappelijke normen.

Dat blijkt uit het rapport zware metalen IJmond 2009 dat door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. "Schone lucht is belangrijk. Ik ben daarom blij dat nu al ruimschoots wordt voldaan aan de Europese normen voor 2013", aldus gedeputeerde milieu Bart Heller.

In opdracht van de provincie heeft de GGD Amsterdam in 2009 metingen verricht op het meetstation in Wijk aan Zee. Hier worden vanaf 2008 jaarlijks de concentraties van zware metalen gemeten. De concentraties aan nikkel, cadmium, lood en arseen in 2009 zijn vergelijkbaar met de gemeten concentraties in 2008. De concentratie voor beryllium is bijna gelijk gebleven aan 2008. De concentratie voor vanadium ligt in 2009 iets hoger dan in 2008, maar er wordt ruimschoots voldaan aan de gestelde norm.

De metingen van zware metalen zijn een aanvulling op het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit, omdat hierbij onvoldoende informatie beschikbaar komt over de concentratie zware metalen in deze regio. Om nog beter inzicht te krijgen gaat de provincie vanaf 2011 de concentraties van zware metalen ook op de nieuwe meetstations ten oosten en westen van Corus (Rooswijkweg en Reijndersweg) en op de meetlocatie Kanaaldijk meten.

Het rapport en een samenvatting van het rapport vindt u hieronder.
* Rapport Zware metalen concentraties in fijn stof in Wijk aan Zee, 2009 (doc - 491,5 kb)


* Samenvatting Rapport zware metalen concentraties in fijn stof in Wijk aan Zee, 2009 (doc - 160 kb)


---