Staking postmedewerkers begint vanavond

07/12/2010 16:42

ABVAKABO FNV

De staking bij TNT Post Productie BV gaat door. Abvakabo FNV heeft vandaag met de leden gesproken over het laatste bod van TNT om het aantal gedwongen ontslagen te verminderen met 300. De leden van de bond vinden het bod te mager en hebben dit unaniem afgewezen. Dat betekent dat dinsdagavond 7 december om 23.00 uur de staking ingaat tot en met vrijdagavond 10 december 23.00 uur.

Maandag 6 december waren de bonden uitgenodigd voor een onderhandelingsronde bij TNT. Het postbedrijf deed daar een voorstel om het aantal gedwongen ontslagen als gevolg van een enorme reorganisatie te verminderen met 300. Tijdens gesprekken vorige week was het voorstel nog 550 minder gedwongen ontslagen, in ruil voor een zeer gematigde loonontwikkeling in 2012 en 2013. Dat voorstel wezen de leden onmiddellijk naar de prullenbak: geen aanbod in ruil voor loonmatiging.

Het voorstel van 300 minder gedwongen ontslagen is vandaag na lang praten ook afgewezen. De leden van Abvakabo FNV zijn van mening dat TNT meer kan en moet doen voor de duizenden mensen die straks in een uitkering belanden. Abvakabo FNV-bestuurder Peter Wiechmann: "Vooral bij pakketservice moet volgens onze leden nog ruimte zitten om meer banen te creëren."

In totaal schrapt TNT 11.000 banen. 4500 van hen belanden in de WW. De vakbonden strijden voor vermindering van dit aantal. Onder druk van stakingen en massale acties heeft TNT het aantal gedwongen ontslagen verminderd met 1400.