Siemens

Persbericht

201011. 358

Den Haag, dinsdag 7 december 2010

Twee maal zo grote slibreductie door milieuvriendelijk Cannibal proces bij Waterschap Zuiderzeeland

De nieuwe milieuvriendelijke installatie voor slibreductie bij Waterschap Zuiderzeeland is een succes. De installatie is eerder dit jaar opgestart op het terrein van de Afvalwaterzuiveringsinstallatie Zeewolde en werkt volgens het door Siemens ontwikkelde Cannibal principe. Nu, in het laatste deel van de opstartfase, zorgt dit biologische proces al voor een ruim twee maal zo grote slibreductie in vergelijking tot conventionele methoden.

Ruim 70% slibreductie
Op grond van deze resultaten hopen wij een uiteindelijke slibreductie van meer dan 70% te behalen, bij een kwalitatief onveranderd goed effluent, aldus Leo van Efferen, senior procestechnoloog bij Waterschap Zuiderzeeland. Op dit moment ligt de reductie op 65 % en de verwijderingsmeter stijgt nog steeds. Met een zuiveringscapaciteit van momenteel bijna 50.000 inwonerequivalenten beschikt Waterschap Zuiderzeeland over de eerste grootschalige Cannibal installatie in Noordwest Europa. Het is daarmee koploper bij de invoering van deze innovatieve techniek.

50 miljoen besparing
Het Cannibal proces is niet alleen toepasbaar in Zeewolde, maar op zeker 75 andere zuiveringen in ons land, aldus Chris Roubos, technical sales manager van Siemens Water Technologies. Cannibal laat zich daarbij prima combineren met de zogenoemde Energiefabriek, het initiatief om zuiveringsinstallaties van energieverbruiker te transformeren tot energieproducent. Een combinatie die niet alleen energie-, maar ook kostenbesparend werkt. Vernieuwd onderzoek van Siemens toont namelijk aan dat met de genoemde 75 zuiveringen een jaarlijks te behalen slibreductie van ruim 100.000 ton te behalen valt. Bij een verwerkingsprijs van 500 euro per ton slib, betekent dit voor de 26 Nederlandse waterschappen een besparing van 50 miljoen euro per jaar.

Terugwinning fosfaat
Het besluit voor de bouw van de full scale Cannibal installatie voor het reduceren van slib bij de afvalwaterzuivering is mede genomen naar aanleiding van de eveneens succesvolle proefinstallatie in Zeewolde die ruim een jaar heeft gedraaid en een vergelijkbare slibreductie realiseerde. De combinatie van het in de Verenigde Staten succesvolle Cannibal proces met het testen van een procédé van TNO voor het terugwinnen van fosfaat heeft Agentschap NL doen besluiten het project te subsidiëren met een bedrag van bijna een half miljoen euro in het kader van de Innowator regeling.

Werking Cannibal
Het zuiveren van afvalwater gebeurt door bacteriën, die het zogenaamd actief slib in een rioolwaterzuivering vormen. Doordat de bacteriën groeien, als gevolg van het afbreken van de vervuiling, neemt de hoeveelheid actief slib toe. Om deze onder controle en constant te houden, moet men regelmatig het teveel aan actief slib afvoeren. Bij het Cannibal proces voert men een klein deel van het actief slib naar een aparte, nagenoeg zuurstofloze tank, waardoor langzaam groeiende bacteriën de overhand krijgen. Deze langzaam groeiende bacteriën worden teruggevoerd naar het begin van de zuivering, waar zij een groot deel van de snelgroeiende bacteriën verdrijven. Door de kleinere hoeveelheid snelgroeiende bacteriën neemt het teveel aan actief slib af. Men hoeft men dus minder slib (uiteindelijk ruim 70%) af te voeren om het actief slib onder controle en constant te houden.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Persvoorlichting Waterschap Zuiderzeeland, Dominique Petersen Telefoon: +31 (0)320 274915
E-mail: d.petersen@zuiderzeeland.nl
Internet: http://www.zuiderzeeland.nl/actueel/persberichten/

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com