Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

helft van patiënten met longembolie

Thuisbehandeling mogelijk bij helft van patiënten met longembolie

Publicatiedatum: 7 december 2010 | NIEUWSBERICHT Aandachtsgebieden:

Patiënten met een bloedstolsel in de longslagader (longembolie) kunnen soms gewoon thuis worden behandeld. Nu verblijven ze vaak langdurig in het ziekenhuis. Wendy Zondag en dr. Menno Huisman (afdeling Interne Geneeskunde/Endocrinologie) hebben een methode ontwikkeld waarmee patiënten die geschikt zijn voor thuisbehandeling geselecteerd kunnen worden.

Besliscriteria voor thuisbehandeling van longemboliepatienten hiervoor ontbraken namelijk. Met dit doel zijn de zogenaamde Hestia-criteria ontwikkeld. Deze zijn nu getest in twaalf ziekenhuizen in Nederland bij bijna driehonderd patiënten. Zij werden op basis van de Hestia-criteria geïdentificeerd en behandeld buiten het ziekenhuis. Bij slechts zes patiënten (2 procent) keerde de longembolie of trombose in een beenader terug. Twee patiënten kregen een ernstige bloeding (0,7 procent) en drie patiënten (1 procent) overleden binnen drie maanden, maar niet als gevolg van longembolie. Deze resultaten zijn gunstig vergeleken met een patiëntengroep met longembolie die in het ziekenhuis wordt behandeld.

De resultaten van deze studie laten zien dat artsen met de Hestia-criteria veilig en effectief longemboliepatiënten kunnen selecteren die voor thuisbehandeling in aanmerking komen. De Hestia-criteria gaan aanvullend getest worden in een gerandomiseerde vervolgstudie: de Vesta-studie.

Dr. Wendy Zondag, arts-onderzoeker in het LUMC, heeft de studie gepresenteerd op het congres van de American Society of Hematology op 7 december tijdens de Late-Breaking Abstracts Sessions. Haar abstract werd als een van de zes abstracts voor deze sessie uitgekozen, als enige Europese studie.