Nederlandse Zorgautoriteit


NZa lost knelpunt toestroom patiënten HDS op

07-12-2010

Hoger tarief mogelijk voor inhuur extra huisartsencapaciteit

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) lost het financiële knelpunt op van huisartsendienstenstructuren (HDS) die extra patiënten opvangen vanuit de spoedeisende hulp (SEH). Deze substitutie van patiëntenstromen vanuit de tweede naar de eerste lijn is een gewenste ontwikkeling, daarom biedt de NZa een toeslag van EUR 15,- bovenop het huidige tarief voor de inhuur van aanvullende huisartsencapaciteit in de avond- nacht- en weekenduren.

Deze regeling is alleen bedoeld voor situaties waar inhuur van aanvullende huisartsencapaciteit de enige optie is. Daarom gelden een aantal voorwaarden. Zo moeten de huisartsen die deelnemen aan de HDS hun arbeidscapaciteit al volledig benutten ten behoeve van de eigen ingeschreven patiënten. De HDS heeft bovendien geen andere optie om de extra patiëntenstroom (zelfverwijzers) op te vangen dan de inzet van aanvullende huisartsencapaciteit.

Ook zal de HDS moeten aantonen dat de extra kosten minimaal gelijk zijn aan een besparing op de kosten van zelfverwijzers in de tweede lijn. Ook zal de HDS een overeenstemming moeten hebben met zorgverzekeraars over het volume en het tarief voor de aanvullend in te huren huisartsenzorg. De zorgverzekeraars zullen toezien op de naleving van bovenstaande voorwaarden.

De NZa zal de verschuiving van deze patiëntenstromen vanuit de tweede naar de eerste lijn monitoren en de financiële gevolgen in kaart brengen.