SGP


Opnieuw ontduiking Winkeltijdenwet

âGemeenten blijven de Winkeltijdenwet ontduiken. Nu is het weer de gemeente Sint-Oedenrode die zich niets aantrekt van de bepaling over de avondopenstelling. De SGP vindt dat de regering dit niet kan toelaten. Gemeenten moeten zich gewoon aan de wet houden. Doen ze dat niet, dan is het hek van de dam.â

Dat zegt SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf, die de kwestie Sint-Oedenrode in schriftelijke vragen bij minister Verhagen van EL&I heeft gedeponeerd. De Winkeltijdenwet is helder: per 15.000 inwoners mag er maximaal één vergunning worden afgegeven voor een avondwinkel. In Sint-Oedenrode, ongeveer 17.000 inwoners, heeft de gemeente ook aan nog een andere supermarkt vergunning gegeven om op zondag âs avonds open te gaan.

De SGP wil weten of Sint-Oedenrode een incident is, of dat ook andere gemeenten tegen de wet ingaan. Dijkgraaf: âDit is overduidelijk in strijd met de wet. Daarom moet de minister nu helder maken dat dit niet kan, want als het een trend wordt om gewoon je eigen gang te gaan als gemeente, dan gaat het van kwaad tot erger.â Schriftelijke vragen van het lid Dijkgraaf (SGP) aan de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over het gedoogbeleid van de gemeente Sint-Oedenrode ten aanzien van de avondwinkelbepaling in de Winkeltijdenwet.
---

Schriftelijke vragen van Elbert Dijkgraaf aan de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie


1. Hebt u kennis genomen van het bericht dat het college van de gemeente Sint-Oedenrode meer avondwinkels toestaat dan op basis van de Winkeltijdenwet mogelijk is?


2. Wat vindt u van het beleid van deze gemeente om de Winkeltijdenwet niet te handhaven, terwijl de wet per 15.000 inwoners maximaal één avondwinkel toestaat?


3. Is u bekend of er meer gemeenten zijn die op een vergelijkbare manier in strijd met deze bepaling in de Winkeltijdenwet handelen?


4. Bent u van plan om gemeenten die zich door verordening, beleid of handhaving van het beleid niet aan de wet houden hierop aan te spreken en te verplichten zich aan de wet te houden?


5. Welke maatregelen onderneemt u tegen de gemeente Sint-Oedenrode, mede om te voorkomen dat meer gemeenten kiezen voor een gedoogbeleid ten aanzien van de (avondwinkelbepaling in de) Winkeltijdenwet?