D66

dinsdag 7 december 2010

ADR-systeem redt mensenlevens

De Tweede Kamer heeft ruim 48.000 handtekeningen van het burgerinitiatief `2 Miljoen Handtekeningen' in ontvangst genomen. Het burgerinitiatief roept de politiek op te kiezen voor een actief donorregistratiesysteem (ADR). Volgens D66 moet de politiek dit signaal uit de samenleving oppakken. "De politiek kan mensen die wachten op een donororgaan niet langer in de kou laten staan", aldus D66-fractievoorzitter en ambassadeur van de stichting 2 Miljoen Handtekeningen Alexander Pechtold.

Huidig beleid schiet tekort

Het huidige beleid van de overheid om meer donoren te werven, schiet tekort. Promotiecampagnes leveren onvoldoende nieuwe donoren op. Volgens D66-Kamerlid en woordvoerder zorg Pia Dijkstra is invoering van het ADR-systeem - dat de keuze vrij laat, maar de registratie verplicht
- noodzakelijk. "Een ruime meerderheid van de Nederlanders staat positief ten opzichte van het ADR-systeem. Bovendien is in andere Europese landen als Spanje, België en Oostenrijk het ADR-systeem al succesvol ingevoerd. Het aantal beschikbare organen is daar verdubbeld."

Mensenlevens redden

De politiek kan het echter maar niet eens worden over een nieuw systeem voor orgaandonatie. Pechtold: "De werkelijkheid in politiek Den Haag is dat wij het maar niet eens worden over het beste systeem voor orgaandonatie. De werkelijkheid in de samenleving is echter dat 1294 mensen op een wachtlijst staan en er daarvan jaarlijks zo'n 200 sterven, omdat er geen donororgaan beschikbaar is." Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 75 procent van de mensen wel donor zou willen zijn. Toch hebben zo'n 7 miljoen Nederlanders hun keuze nog niet laten registreren. Pechtold: "Met het ADR-systeem blijft de keuze vrij, alleen de registratie niet."