Gemeente Abcoude


E.H. Haitsma benoemd tot informateur

De lijsttrekkers van de acht partijen die hebben deelgenomen aan de gemeenteraadsverkiezingen, hebben maandag 6 december ingestemd met het voorstel om Ernst Haitsma te benoemen tot informateur. Haitsma gaat onderzoeken welke partijen het beste kunnen samenwerken om te komen tot een slagvaardig en breed gesteund college van B en W.

De heer Haitsma gaat in de loop van deze week gesprekken voeren met vertegenwoordigers van de acht partijen die in de gemeenteraad zitten. Tijdens de gesprekken wordt de partijen onder andere gevraagd kort aan te geven wat voor hen de belangrijkste beleidspunten zijn de komende periode, die tot 2014 loopt. Ook wordt gevraagd wat zij als de meest wenselijke coalitie beschouwen. Het streven is erop gericht dat Haitsma op vrijdag 17 december zijn bevindingen in een openbare bijeenkomst presenteert.

Maandag 6 december vond de eerste openbare bijeenkomst plaats over de vorming van een nieuw college. Het voorstel om Haitsma te benoemen is afkomstig van CDA-lijsttrekker Ingrid Lambregts. Zij heeft als lijsttrekker van de grootste fractie in de nieuwe gemeenteraad het voortouw genomen in de coalitie-besprekingen. Het streven is het nieuwe college op 3 januari 2011 te kunnen installeren. Maar wat Lambregts betreft, gaat de zorgvuldigheid van de besprekingen boven de snelheid. Een uitgangspunt dat ook door andere partijen werd ondersteund.

Ernst Haitsma is geen onbekende voor de gemeente De Ronde Venen. Ook in 2006 was hij actief als informateur bij de vorming van het huidige college van B en W. Partijen waren toen zeer tevreden over het werk dat hij leverde. Haitsma is bekend met de lokale politiek en was onder andere raadslid, fractievoorzitter en wethouder voor het CDA in de gemeente Utrecht. Ook is hij enige tijd waarnemend burgemeester geweest in de voormalige gemeente Amerongen, tegenwoordig onderdeel van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
---

7 december 2010