Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Dakota PH-PBA wordt Prinses Amalia

Lelystad, 23 november 2010 - Peter Hartman, President-directeur van de KLM, zal op dinsdag 7 december bij de Aviodrome te Lelystad, ter gelegenheid van de verjaardag van Prinses Amalia, het voormalige Regeringstoestel de Dakota PH-PBA de naam 'Prinses Amalia' geven. Tevens zal die dag het nieuwe kleurenschema van de Dakota worden onthuld.

PROGRAMMA

12.30 uur Ontvangst gasten in de Piloten Mess 13.00 uur Welkom en introductie
13.30 uur Naamgeving Prinses Amalia in de T2 Hangaar 13.45 uur Persmoment bij de Koninklijke Dakota 14.00 uur Champagne voor gasten in de Piloten Mess 14.30 uur Einde programma

Aanwezigen zijn onder andere de Ereleden, Raad van Commissarissen, Comité van Aanbeveling, Raad van Advies Holland Aviation House en de Ambassadors van het Holland Aviation House, Aviodrome en DDA en de voormalige bestuursleden van de Stichting Prins Bernhard Alpha.

Beknopte Historie

Het legendarische vliegtuig werd gebouwd in 1944 en komt in dienst van de Amerikaanse Luchtmacht. Het toestel neemt in deze hoedanigheid deel aan de actie Market Garden. Na de oorlog komt het toestel in het bezit van Z.K.H. Prins Bernhard en vanaf 1947 tot 1961 doet de PH-PBA dienst als Regeringtoestel. In 1975 komt de Dakota als museumstuk in handen van het Aviodome op Schiphol.

Z.K.H. Prins Bernhard koestert echter de wens om het vliegtuig waarop hij vele uren vloog weer luchtwaardig te maken. Twintig jaar nadat het toestel uit de vaart was genomen, werd op 7 april 1995 door een aantal vliegvrienden van Prins Bernhard de Stichting Prins Bernhard Alpha opgericht en werd de legendarische Dakota weer ingeschreven in het luchtvaartregister. Na restauratie werd in 1998 de Dakota in gebruik gegeven aan de Dutch Dakota Association. Op 13 november 2006, precies 70 jaar na het in dienst komen van dit type vliegtuig, herhaalt de KLM haar eerste Dakota vlucht met de PH-PBA met als bestemming Paris Le Bourget. Op 31 juli 2007 tekenen de KLM en de DDA een overeenkomst over de instandhouding van het voormalige Regeringsvliegtuig.

De naamgeving van het door de Prins zo geliefde vliegtuig werd afgestemd met de Koninklijke familie en zal door KLM President-directeur Peter Hartman plaatsvinden op dinsdag 7 december 2010 ter gelegenheid van de verjaardag van H.K.H. Prinses Amalia. Tevens zal het nieuwe kleurenschema van de PH-PBA worden onthuld. Het toestel wordt gevlogen volgens de regels voor de verkeersluchtvaart en het publiek kan per stoel vluchten boeken met de Koninklijke Dakota en het bedrijfsleven kan het toestel huren voor personeelsvluchten en relaties. (zie hiervoor www.aviodrome.nl en www.dutchdakota.nl )




Ingezonden persbericht