Vrije Universiteit Amsterdam

Betekenis van Calvijns denken over de eenheid van de kerk voor Indonesische kerken


* Startdatum: 07-12-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: The Unity of the Church According to Calvin and Its Meaning for the Churches in Indonesia


* Spreker: A. Batlajery


* Promotor: prof.dr. W. Janse


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Promotie

Calvijns denken over de eenheid van de kerk heeft betekenis voor de huidige Indonesische kerken, al lieten enkele theologen onlangs kritische geluiden horen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Agustinus Batlajery. Hij beveelt kerken en academische kringen in Indonesië aan om onderzoek naar Calvijn te doen en zijn theologie te bevorderen in Indonesië. Hij verkiest zelf de realisering van kerkelijke eenheid als een functionele eenheid-in-actie, dat wil zeggen via getuigenis en dienst, omdat dit het beste past bij de Indonesische context.

Batlajery behandelt de centrale kwestie van Calvijns opvattingen over de eenheid van de kerk en de vraag waarom en hoe zijn visie relevant is voor de kerken in Indonesië in hun zoektocht naar eenheid. Calvijn ontwikkelde zijn kerkleer niet in een lege ruimte. Aan de ene kant werd hij geconfronteerd met de traditionele kerk en haar `paapse' kerkleer en aan de andere kant met de anabaptisten (`wederdopers') als een opkomende radicale beweging.

Calvijns duidelijke visie op de eenheid van de kerk en op de weg om deze kerkelijke eenheid te bereiken, is in al zijn geschriften te vinden, zoals in de Institutio, bijbelcommentaren, preken, brieven en in traktaten als zijn Antwoord aan Sadoleto. Bovendien was Calvijn niet alleen degene, die deze ideeën formuleerde; hij bracht ze ook in praktijk. Er is een concordantie tussen zijn leer en leven, tussen Calvijn als theoreticus en practicus.

Batlajery probeert de invloed van Calvijns denken over eenheid in Indonesië te analyseren. Allereerst geeft hij weer hoe de protestantse kerk in de tijd van de VOC en later de zendingsorganisaties sterk door Calvijns theologie werd beïnvloed. Vervolgens onderzocht hij, vanaf 1950 ( toen de Raad van Kerken in Indonesië werd opgericht) de oecumenische formuleringen wat eenheid der kerken in Indonesië betreft, zoals de Vijf Documenten van Kerkelijke Eenheid (1984). Daarna analyseerde hij het denken van zeven leidinggevende protestantse theologen in het land.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam