Provincie Drenthe

Bodemsanering, locatie (CPC) Holwert Coevorden

Gedeputeerde staten van Drenthe hebben op de locatie (CPC) Holwert, Parallelweg 27 te Coevorden, gemeente Coevorden een nader onderzoek laten uitvoeren naar bodemverontreiniging.

Uit het nader onderzoek blijkt dat er sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging waarvoor spoedige sanering noodzakelijk is. In het kader van de Wet bodembescherming (WBB) (artikelen 29 en 37), hebben gedeputeerde staten van Drenthe dat ook vastgesteld en in de ontwerpbeschikking vastgelegd.

Gedeputeerde staten van Drenthe zijn van plan om het besluit te nemen dat er sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging waarvoor spoedige sanering nodig is. In het besluit wordt vermeld dat binnen 3 jaar een saneringsplan ingediend moet worden en dat met de sanering binnen 4 jaar moet worden gestart.

Het betreft de voormalige CPC-locatie waar vanaf 1947 de productie van specialistische cassettes, servieswerk en, vanaf eind jaren zestig diverse galvano-activiteiten en slijpwerk plaats hebben gevonden. Hierbij zijn metalen vrijgekomen. Ook zijn ontvettings- en oplosmiddelen gebruikt. Als gevolg van deze activiteiten is een omvangrijke ernstige grond- en grondwaterverontreiniging ontstaan.

De hoeveelheid grond en grondwater waarin de interventiewaarde wordt overschreden bedraagt voor grond 16.000 m3 en voor grondwater wordt de hoeveelheid geschat op 14.000.000 m3. Doordat het grondwater in zuidwestelijke tot zuidoostelijke richting stroomt, is ten zuiden van de Krimweg op een diepte van meer dan 10 m-mv sprake van een grote verontreinigingspluim.

De rapporten en de ontwerpbeschikking liggen van 8 december 2010 tot en met 20 januari 2011 ter inzage:

* bij de provincie Drenthe, locatie De Lauwers, bezoekadres: Lauwers
1, 9405 BL Assen, op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30uur;
* bij de gemeente Coevorden op de Afdeling Bouw en Milieu, locatie Dalen, Hoofdstraat2 te Dalen: op werkdagen van 8.30uur tot 12.00uur en elke donderdagmiddag van 16.00uur tot 18.00uur.

Deze stukken hebben in september en oktober ook al ter inzage gelegen, maar wegens onjuistheden in de kennisgeving wordt de procedure nu opnieuw gedaan.

Belanghebbenden kunnen tijdens bovengenoemde periode hun zienswijze bij gedeputeerde staten naar voren brengen over de rapporten en de ontwerpbeschikking. Dit kan schriftelijk, of mondeling. Wie dit mondeling wenst te doen, dient hiervoor binnen de genoemde termijn tevoren een afspraak te maken met de projectleider. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar gedeputeerde staten van Drenthe, Postbus 122, 9400 AC Assen. Wie geen zienswijze naar voren brengt kan later, als het definitieve besluit is genomen, niet meer een bezwaarschrift indienen tegen het besluit. Ook kan dan geen beroep ingesteld worden, tenzij er een niet verwijtbare reden kan worden aangevoerd voor het niet ingediend hebben van een zienswijze.

Vanwege de feestdagen zijn het provinciehuis en de dependance aan Lauwers 1 van 27 december 2010 tot en met 2 januari 2011 gesloten.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de projectleider bodemsanering, de heer H.A. Booij, telefoonnummer (0592) 36 58 74.


* Ontwerpbesluit locatie Parallelweg 25/27/27a en DSM weg 2a (CPC) te Coevorden