Gemeente Zoetermeer

Aanpak alcoholgebruik jongeren op straat

Stadhuis Zoetermeer
Jongeren die onder invloed van alcohol een overtreding begaan, moeten naast het traject van bureau Halt, nu ook een verplichte training volgen via verslavingszorg Context. Het gaat om jongeren tot 18 jaar. Deze aanpak geldt ook bij openbare dronkenschap en bij het drinken van alcohol op locaties met een alcoholnuttingsverbod, zoals op school- en speelpleinen en in het Stadshart.
Patrick van Domburg (wethouder Veiligheid): "Wij hebben voor deze nieuwe aanvullende werkwijze gekozen om de overlast van overmatig alcoholgebruik op straat tegen te gaan. Bovendien draagt deze aanpak bij aan de gezondheid van de jongeren."

Jongeren leren met de verplichte training meer over de effecten van alcohol. Hierdoor worden zij zich beter bewust van hun eigen alcoholgebruik. De ouders worden bij dit traject nauw betrokken. Deze nieuwe aanpak komt voort uit de gezondheidsnota van de gemeente, waarin alcohol- en drugsgebruik speerpunten zijn. Ook organiseert de gemeente preventieve activiteiten om het alcoholgebruik van jongeren tegen te gaan, zoals het ontwikkelen van een computerspel Virtueel Gezond met een docentenhandleiding, het organiseren van laagdrempelige spreekuren voor ouders en jongeren en het geven van voorlichtingslessen op scholen.

Zoetermeer Veilig
Deze nieuwe aanpak tegen alcoholgebruik door jongeren op straat is een van de projecten waarmee de gemeente de veiligheid in Zoetermeer wil vergroten. Andere voorbeelden zijn WAS (Wijk en Agent Samen), het 'lik op stuk' beleid in Palenstein en de aanpak van stille en enge plekken. De gemeente geeft ook tips aan inwoners om zelf hun veiligheid te vergroten.

Meer informatie staat op www.zoetermeerveilig.nl.