Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nederland valt uit top 10 beste onderwijslanden

Utrecht, 7 december 2010 - Nederland behoort niet meer tot de top 10 van beste onderwijslanden. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde toonaangevende PISA-onderzoek dat kennis en prestaties van 15-jarigen meet op het gebied van lezen, science en wiskunde. Een aantal voorstellen van minister Van Bijsterveldt om de leerprestaties te verhogen sluiten aan op de plannen die de VO-raad in maart 2010 heeft gedaan in zijn Investeringsagenda. Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad: "Met investeren en hard werken kunnen we weer enkele plaatsen stijgen. Maar met bezuinigingen van 170 miljoen euro per jaar op het voortgezet onderwijs onder het huidige kabinet, is de top 5 echt een utopie geworden."

Het kabinet en Tweede Kamer hebben unaniem de ambitie om tot de top 5 van beste onderwijslanden te horen. Tegelijkertijd besteedt Nederland minder geld aan onderwijs dan het gemiddelde van 30 rijke westerse landen. Sjoerd Slagter: "Je krijgt in Nederland zeker waar voor je geld. Maar verwacht niet dat je in deze tijden tot de top 5 kan stijgen, zonder serieuze investeringen."

Het Programme for International Student Assessment (PISA) wordt elke drie jaar uitgevoerd onder scholieren van 15 jaar. Er wordt gekeken naar lezen, wiskunde en natuurwetenschappen.

In absolute zin zijn de prestaties van Nederland op het gebied van lezen iets gestegen, maar andere landen doen het nog beter. Daardoor is Nederland voor lezen op de 10e plaats blijven staan. Op het terrein van science zijn de absolute prestaties iets gedaald en is Nederland twee plaatsen gezakt op de ranglijst, naar de 11e plaats. De prestaties op het gebied van wiskunde zijn behoorlijk gedaald: van plaats 5 in 2006 naar plaats 11 in 2009.

De recente grotere nadruk op taal en rekenen in het Nederlandse onderwijs heeft zich overigens nog niet vertaald in de PISA-resultaten. Het Nederlandse onderwijs besteedt aan veel meer zaken aandacht dan aan cognitieve ontwikkeling. Ook socialiserende ontwikkeling vraagt veel aandacht en vinden we ook belangrijk. Deze zaken worden door PISA echter niet in beeld gebracht.


---


Noot voor redacties

Meer informatie /