Ingezonden persbericht


Amsterdam, 7 december 2010

Nederlandse agrifoodsector profiteert van aantrekkende export

ABN AMRO voorspelt verdere omzetgroei in 2011

De Nederlandse agrifoodsector heeft gedurende de crisis zijn relatief conjunctuurbestendige karakter getoond. Door de aantrekkende export en de hogere prijzen van agrarische producten, ontwikkelde de omzet in de sector zich gunstig in 2010. Vooral de sterke economische groei van onze belangrijkste handelspartner Duitsland en de zwakkere euro ten opzichte van het Britse pond, de Russische roebel en de Poolse zloty, wakkerden de export aan. Voor 2011 verwacht ABN AMRO een gelijkblijvend beeld, met de kanttekening dat economische ontwikkelingen in enkele Eurolanden zorgen baren.

De voedingsmiddelenindustrie heeft door de jaren heen een bestendig omzetgroeipad van bijna 2,5% per jaar. Door de toenemende vraag en door extreme weersomstandigheden tijdens de oogstperiode in Rusland, zal de Agrifood ook in eerste helft van 2011 te maken hebben met een hoge graanprijs. Het prijspeil van dit gewas is een spil in de Agrifoodmarkten met veel directe en indirecte effecten voor bedrijven. Onder andere zal de productie van (varkens)vlees hinder ondervinden door stijgende voerkosten. Niels Dijkman, Sector Banker Agrifood: "Wij verwachten voor 2011 druk op marges bij Agrifoodbedrijven doordat deze grondstofprijsstijgingen slechts deels door te rekenen zijn aan de uiteindelijke afnemers. Meer differentiatie aanbrengen in het productaanbod en zoeken naar kostenreducerende maatregelen in de supply chain, bij voorkeur in samenwerking met andere partijen, is het tegengif ter voorkoming van een katerig gevoel ultimo 2011."

Toename zuivelconsumptie zet zich voort
De Nederlandse zuivelindustrie heeft in 2010 geprofiteerd van het mondiale herstel van de vraag naar zuivel. Dit leidde tot prijsstijgingen van zuivelproducten. In 2011 zal de toename van de consumptie zich voortzetten. De stijgende vraag vooral uit Azië en Rusland evenals gunstige wisselkoersverhoudingen, zullen ook in 2011 de Nederlandse zuivelindustrie geen windeieren leggen.

Overwegend positief beeld
De exporterende groothandels in Groente & Fruit en in Bloemen & Planten hebben zich in 2010 hersteld. De aantrekkende economie in de Eurozone, met een toenemende vraag en hogere prijzen als gevolg, leveren een overwegend positief beeld op. Dit wordt ook nog eens versterkt door gunstige wisselkoersen. Het marktherstel in de sierteelthandel zal in 2011 doorzetten als het economisch herstel aanhoudt. De groothandel zal wel te maken krijgen met minder goede economische vooruitzichten, dat geldt met name voor Ierland en enkele Zuid-Europese landen. Verder zal de toenemende concurrentie op onze exportmarkten van snijbloemen uit Afrika en Zuid-Amerika de branche parten spelen.

Noot voor de redactie,